Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

10.11.2011

Veronmaksajien Korpela tyrmää liikenneministeri Kyllösen ehdotuksen: Kilometrikorvausta ei saa leikata

Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela tyrmää liikenneministeri Merja Kyllösen ajatuksen leikata omalla autolla tehdyistä työmatkoista maksettavia kilometrikorvauksia.

- Verovapaa kilometrikorvaus on työnantajan työntekijälle maksama korvaus siitä, että työntekijä käyttää omistamaansa autoa työnantajan määräämän työmatkan tekemiseen. Siihen ei pidä puuttua.

- On itsestään selvää, että työnantajan on korvattava työntekijälle kustannukset, jotka aiheutuvat työntekijän auton käyttämisestä työnantajan hyväksi.

Korpela korostaa, että kilometrikorvausten rajoittaminen merkitsisi työntekijän omaisuuden siirtämistä työnantajan käyttöön ja työnantajan kulujen siirtämistä työntekijän maksettavaksi.

Verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä määrätään vuosittain keskimääräisten todellisten kustannusten perusteella. Verohallinto vahvistaa korvauksen määrän Valtion työmarkkinalaitoksen laskemaa kilometrikorvauksen enimmäismäärää vastaavaksi.

- Työnantajan ja työntekijän on voitava keskenään sopia, milloin työntekijän oman auton käyttö on käytännöllisin tapa työmatkan suorittamiseen. Työnantaja päättää, mikä on yrityksen kokonaisedun kannalta tarkoituksenmukaisin matkustusmuoto työmatkoilla.

Korpela hämmästelee myös ministeri Kyllösen esiin nostamaa ajatusta kilometrikorvausten porrastamisesta alueellisesti joukkoliikenteen käytettävyyden mukaan.

- Tällainen porrastus olisi käytännössä mahdotonta ja epäoikeudenmukaista. Auton kulut eivät riipu siitä, ajetaanko sillä Lapin selkosilla tai pääradan vartta. On mahdotonta määritellä milloin ja missä julkinen liikenne on käytettävissä riittävän hyvin.

Lisätiedot: lakiasiain johtaja Vesa Korpela, 0400 414 025

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki