Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

23.5.2007

Veronmaksajien Lehtinen kehysriihen jälkeen: Perintöjen ja eläkkeiden verotuksen korjaukset voimaan heti 2008

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen varoittaa kehysriihen jälkeen, että vuodesta 2008 ei saa tulla välivuosi verotuksen kehittämisessä. Kiireellisiä verotuksen rakenteellisia korjaustoimia on toteutettava suhdanteista riippumatta heti ensi vuonna. Tämä koskee erityisesti perintöverotusta ja eläkkeiden tuloverotusta.

-  Perintöverotukseen tehtävät korjaukset ovat lainsäädännön kannalta selkeitä, joten ne on valmisteltava viipymättä ja pantava voimaan heti vuoden 2008 alusta, vaatii Lehtinen.

Myös eläkkeensaajien verotuksen oikaiseminen uudella valtion eläketulovähennyksellä on jo hallitusohjelmassa linjattu muutos, joka on syytä toteuttaa ilman tarpeetonta viivytystä. Työeläkkeensaajia on turha kiusata veromuutoksen lykkäämisellä samalla, kun kansaneläkkeitä ensi vuonna joka tapauksessa korotetaan.

-  Eläkkeensaajien verotuksen oikaiseminen on yksinkertainen rakenteellinen täsmäkorjaus, jonka kanssa ei ole mitään syytä vetkutella, korostaa Lehtinen.

Ansiotulojen verotuksessa taloudelliset suhdanteet ja työmarkkinatilanne vaikuttavat vaalikauden aikana toteutettavien veronkevennysten ajoitukseen ja mitoitukseen, joten niitä koskevat päätökset tehdään vasta myöhemmin.

-  Ansiotulojen veroperusteisiin on tietysti kaikissa tapauksissa vuosittain tehtävä inflaatiotarkistuksen lisäksi ne muutokset, jotka estävät verotuksen kiristymisen ansiotason yleisen nousun vaikutuksesta. Varsinainen keventäminen alkaa vasta tämän jälkeen, muistuttaa Lehtinen.

Lehtinen pitää kehysriihen kurinalaista menolinjaa oikeansuuntaisena ja muistuttaa, että hyvin hoidettu valtion talous varmistaa tukevan perustan veronkevennysten jatkamiselle vaalikauden aikana.

-  Hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjasta huolehditaan jatkossakin parhaiten hillitsemällä tehokkaasti valtion menojen kasvua ja panostamalla kannustaviin veronkevennyksiin.


Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, (09) 6188 7300, 0400 414 652

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki