Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

28.8.2013

Veronmaksajien Lehtinen: palkkaveroa alas, osinkoveron korjaus järkevä, kuntatalkoisiin vauhtia

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen vaatii hallitusta purkamaan ansiotulojen verotusta budjettiriihen jäljiltä yhä ensi vuonna uhkaavan kiristymisen. Palkansaajien ostovoimanäkymä on ankea, jos hallitus ei muuta palkkaverotusta koskevia ratkaisujaan.

-  On myönteistä, että hallitus ilmoittaa olevansa valmis omalta osaltaan tekemään mahdollista työmarkkinaratkaisua tukevia uusia päätöksiä.

-  Seuraavaksi hallituksen pitää muuttaa kauniit sanat myös teoiksi ja purkaa ansiotulojen verotusta ensi vuonna uhkaava kiristyminen.

-  Veromaltin ja palkkamaltin yhdistelmä on ainoa mielekäs tapa edetä, kun vaihtoehdoksi jää pahimmillaan häämöttävä jatkuvien veronkiristysten, alenevan ostovoiman ja hiipuvan kansantalouden kierre.

Osinkoveroihin järkevä korjaus

Lehtinen pitää hallituksen tänään linjaamaa korjausta osinkoverotukseen toimivana ratkaisuna tulonmuunto-ongelmaan. Samalla se helpottaa niiden yrittäjien asemaa, jotka ovat maksaneet pienehköjä ansiotuloina verotettuja osinkoja.

-  Suurten ansiotulojen muuntaminen pääomatuloiksi vaikeutuu nyt selvästi ja toisaalta pieniä ansiotuloina verotettuja osinkoja ei tarvitse jatkossa korvata palkanmaksulla.

-  Nyt päätetty osinkoveromalli koetaan varmaankin oikeudenmukaisemmaksi ja se on myös verojärjestelmän toiminnan kannalta parempi kuin hallituksen edellinen huhtikuussa linjaama versio, Lehtinen arvioi.

Suurin jäljelle jäänyt ongelma hallituksen osinkouudistuksessa on pörssiyhtiöistä saatavien osinkojen verotuksen perusteeton kiristäminen. Uudistus uhkaa vähentää osakesäästämisen yleistä houkuttavuutta, vaikka kansalaisten laajapohjaista osakeomistusta pitäisi päinvastoin edistää.

-  Osinkoverotusta saatetaan vieläkin korjailla lisää myöhemmin syksyllä. Siinä yhteydessä on hyvä viilata myös pörssiosinkojen verotusta kohtuullisemmaksi, toteaa Lehtinen.

Kuntien tuottavuustalkoot tärkein rakenneuudistus

Lehtinen pitää hallituksen tänään linjaamien rakenneuudistusten merkittävimpänä pitkävaikutteisena asiana kuntatalouteen vaikuttavia toimia, joilla on voitava estää kunnallisverotusta muutoin uhkaava raju kiristyminen lähivuosina.

Julkisten palveluiden tuottavuuden selvä parantaminen on ainoa kestävä tapa kohentaa kuntien talousnäkymiä, ja tämä vaatii ennakkoluulottomuutta uudistuksissa.

-  Hallituksen kuntarakennelinjaus on vahva. Kuntarakenteen merkitystä ei pidä vähätellä, mutta se ei kuitenkaan yksin ratkaise julkisten palveluiden tuottavuuskehitystä. Tärkeintä on mitä ja miten kunnat tekevät, olivat ne sitten minkä kokoisia hyvänsä.

-  Hallituksen uusimpien linjausten julkisten palveluiden tuottavuuden lisäämiseksi on muututtava jatkossa kuntien konkreettiseksi toiminnaksi, jolla ne pystyvät tehostamaan palveluiden tuottamista ja samalla ylläpitämään laadukkaita palveluja.

-  Loppujen lopuksi kyse on siitä, että suunnilleen nykyisellä henkilöstön määrällä on hoidettava entistä suurempi asiakasmäärä, kun väestö ikääntyy. Tämä edellyttää tuottavuuden pitkäjänteistä parantamista.

-  Kuntien tuottavuustalkoot on kestävyyslaji ja tekemistä riittää myös tuleville hallituksille.

-  Kunnallisverojen kiristäminen ei tuo kansantalouteen yhtään uutta euroa, vaan ainoastaan siirtäisi rahaa taskusta toiseen. Se ei ole kestävä ratkaisu kuntatalouden paikkaamisessa, muistuttaa Lehtinen.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, 0400 414 652

Osinkoveron korjaus, veroprosentit (pdf)
Osinkoveron korjaus, marginaaliveroprosentit (pdf)

Katso myös: Hallituksen budjettiriihen veropäätöksiä -kooste budjettiehdotus-tiedotteesta (7.8.2013)

 

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki