Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

19.2.2007

Veronmaksajien Lehtinen Pekkarisen raportista: Verotuksen keventämistä ja menomalttia jatkamalla turvataan parhaiten julkinen talous myös tulevaisuudessa

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen esityksiä liioiteltuna kamreeripolitikointina, jotka toteutuessaan uhkaisivat vaarantaa sekä talouskasvun että hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusperustan.

-   Veronkevennykset lopettamalla talouskasvu saadaan kyllä tehokkaasti hyydytettyä, mutta vaikutus valtiontalouteen on helposti päinvastainen kuin tavoitellaan.

-   Menoja nyt paisuttamalla ei pidä kasata ylimääräistä taakkaa tuleville vuosille, mutta sen sijaan verotuksen keventäminen on hyvän talouskehityksen välttämätön edellytys, korostaa Lehtinen.

-   Pekkarisen kehotus tiukkaan menokuriin on paikallaan, mutta hänen johtopäätöksensä julkisesta taloudesta ovat liioitellun pessimistisiä.

Pekkarisen peruslaskelman mukaan julkinen talous on ylijäämäinen seuraavat 20 vuotta ja julkisyhteisöjen bruttovelka laskee vuoteen 2030 mennessä nykyisestä vajaasta 37 prosentista 20,6 prosenttiin.

-  Vaatii todellista pessimismiä lukea näistä luvuista vakava kestävyysvaje edes pitkässä juoksussa, saati lähivuosikymmeninä, Lehtinen toteaa.

-  Vuoteen 2030 mennessä julkisen talouden kestävyys varmistetaan parhaiten huolehtimalla talouden pitkäjänteisen kasvun edellytyksistä, eikä sillä että kasvun eväät syödään jo etukäteen verotuksen kevennykset lopettamalla.

Lehtinen vaatii valtiontalouden liikkumavaran käyttämistä ensi vaalikaudella viisaasti ja järkevästi niin, että talouskasvua tuetaan ja sitä kautta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus voidaan turvata myös pitemmälle tulevaisuuteen.

-   Verotuksen keventäminen ja menomaltti on yhdistelmä, joka takaa parhaiten myönteisen talouskehityksen jatkumisen ja julkisen talouden perustan myös pitkässä juoksussa, korostaa Lehtinen.

Lehtinen kummeksuu sitä, että Pekkarisen raportissa ei ole merkkiäkään kannustavien veronkevennysten jatkamisesta ensi vaalikaudella. Laskelmissa on oletettu, että ansiotulojen verotuksen keventäminen lopetetaan eli ansiotulojen veroaste pysyy nykytasolla.

-   Veronkevennysten äkillinen lopettaminen olisi raju muutos verrattuna Vanhasen hallituksen politiikkaan. Ensi vaalikaudellakin on pyrittävä parantamaan Suomen edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa tuotannosta ja työpaikoista.

Menotalouden osalta Lehtinen pitää tärkeänä jatkaa valtion menojen kasvun tehokasta hillintää. Hän pitää myönteisenä valtiovarainministeriön aiemmin tällä viikolla julkaisemaa linjausta valtiontalouden kehysmenettelyn kehittämisestä.

-  Valtion menoja tulisi lisätä vain hyvin maltillisesti ja valita uudet menokohteet tarkasti. Pääsääntöisesti rahat uusiin menokohteisiin tulee etsiä kehysten sisältä, ei kehyksiä väljentämällä.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, (09) 6188 7300, 0400 414 652

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki