Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

31.7.2007

Veronmaksajien Lehtinen VM:n budjettiehdotuksesta: Veronkevennyksiin tulossa välivuosi - perintö- ja eläkeverotuksen korjailu myönteistä

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus pitää suomalaisten palkansaajien verotuksen vuonna 2008 käytännössä ennallaan.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää kevennyslinjan katkeamista ensi vuonna valitettavana. Toisaalta tätä voi myös ymmärtää ajankohtaisen työmarkkinatilanteen takia, kunhan kevenevän verotuksen tielle palataan pikapuoliin.

-  Vuodesta 2008 tulee harmillinen välivuosi ansiotulojen verotuksen pitkäjänteisessä keventämisessä, jota kaikki kolme edellistä laman jälkeistä hallitusta ovat menestyksellä toteuttaneet.

-  Hallituksen lupauksia palkansaajien verotuksen keventämisestä tällä vaalikaudella on syytä alkaa lunastaa pian ensi vuoden jälkeen, toteaa Lehtinen.

Lehtinen pitää tärkeänä sitä, että vuonna 2008 budjettiehdotuksessa esitetään verotukseen myös rakenteellisia korjaustoimia. Tämä koskee erityisesti perintöverotusta ja eläkkeiden tuloverotusta.

Perintöverotukseen tehtävät korjaukset ovat lainsäädännön kannalta selkeitä, joten ne on mahdollista toteuttaa nopealla aikataululla. Pääosa perintöveromuutoksista tulee voimaan heti vuodenvaihteessa. Myös sukupolvenvaihdosten huojentaminen on luvassa vuoden 2008 alkupuolella.

Eläkkeensaajien verotuksen oikaiseminen palkansaajien verotuksen tasolle on jo hallitusohjelmassa linjattu rakenteellinen tavoite, jota on tärkeää edistää heti ensi vuonna. Muutosten tarkka sisältö selviää myöhemmin.

-  On hyvä, että sekä perintöveron korjaaminen että eläkeläisten tuloveron oikaiseminen laitetaan budjettiehdotuksessa viipymättä liikkeelle ilman tarpeetonta vetkuttelua, sanoo Lehtinen.

Lehtinen katsoo, että valtion talouden erittäin vahva tila luo tukevan perustan veronkevennysten määrätietoiselle jatkamiselle vaalikauden aikana.

Samalla on kuitenkin varmistettava, etteivät valtion menot kasva jatkossakaan kohtuuttoman nopeasti. Keväällä tehdyn kehyspäätöksen ja ministeriön nyt julkaiseman budjettiehdotuksen viitoittaman menolinjan onkin syytä pitää myös koko hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla.


Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, (09) 6188 7300,
0400-414 652

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki