Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

29.7.2008

Veronmaksajien Teemu Lehtinen on tyytyväinen budjettiehdotuksen verolinjaan: Hyvä paluu reilun kahden miljardin kevennysuralle

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtiovarainministeriön vuodelle 2009 ehdottamia veromuutoksia hyvänä jatkona laman jälkeen noudatetulle asteittaisten veronkevennysten linjalle, jolta väliaikaisesti poikettiin kuluvana vuonna.

Ehdotuksen mukaan tuloverotusta kevennetään 800 miljoonaa euroa, minkä lisäksi tehdään inflaatiotarkistus ja puretaan ansiotason nousun verotusta kiristävä vaikutus. Kevennykset toteutetaan tasaisesti kaikissa tuloluokissa.

-    Kevennysten mittaluokka on sopiva. Ensi vuoden tuloverokevennys palauttaa hallituksen reilun kahden miljardin euron kevennysuralle koko vaalikautena, kunhan samaa linjaa jatketaan myös vuosina 2010 ja 2011.

-    Veronkevennykset turvaavat ensi vuonna kansalaisten ostovoiman kasvua ja luovat uskoa tulevaisuuteen. Tämä on nyt erityisen tärkeää suhdannenäkymien ainakin väliaikaisesti heikentyessä.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen verolinja merkitsee sitä, että suomalaisten palkansaajien verotusta on mahdollista keventää vuonna 2009 kaikilla tulotasoilla arviolta 0,7–0,8 prosenttiyksikköä. Tänä vuonna 2750 euroa ansaitsevalle keskituloiselle kevennys jättäisi käteen noin kaksikymmentä euroa enemmän kuukausittain.

Tässä Veronmaksajain Keskusliiton arviossa on valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mitoituksen lisäksi huomioitu myös muun muassa ennakoidun ansiokehityksen vaikutukset veroihin.

Myönteistä ehdotuksessa on myös eläkeläisten verotuksen keventäminen rajaamalla verotus edelleen korkeintaan palkansaajien verotuksen tasalle sekä se, että eläkeläispuolisoiden muita ankarampaan verotukseen liittyvää epäkohtaa luvataan korjata.

Lehtinen katsoo, että valtion talouden erittäin vahva lähtötilanne luo tukevan perustan veronkevennysten jatkamiselle lähivuosina. Samalla on kuitenkin varmistettava, etteivät valtion menot kasva jatkossakaan kohtuuttoman nopeasti.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, (09) 6188 7300, 0400 414 652.

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki