Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

18.1.2017

Kuntaverovertailu 2017: Kokkola maakuntakeskusten kovin verottaja

Veronmaksajat selvitti, millä tasolla ovat kuntien verot ennen kevään kunnallisvaaleja ja lähestyviä soteratkaisuja.

Kokkolassa maksetaan vuonna 2017 maakuntakeskusten korkeimpia kunnallisia veroja. Keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Kokkolassa 2 697 euroa enemmän kunnallisia veroja kuin Helsingissä, jossa verotus on Manner-Suomen maakuntakeskusten keveintä.

Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa kunnittain määräytyviä veroja yhteensä 17 036 euroa vuonna 2017. Summaan sisältyvät kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot. Kokkolan jälkeen kireimpiä verottajia maakuntakeskuksista ovat Seinäjoki ja Kajaani. Kevyimpiin verottajiin lukeutuvat Helsingin ohella Turku ja Tampere.

Veronmaksajain Keskusliiton selvityksessä on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen.

Kunnallisveroprosentti on tärkein syy kaupunkien verorasituksen eroihin. Kokkola nosti tänä vuonna kunnallisveroprosenttiaan 0,25 prosenttiyksikköä 21,75 prosenttiin. Helsingin kunnallisveroprosentti on 18,50.

”Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään”, Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen arvioi.

Tuloverot kireimmät Jämijärvellä

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta kaikissa Manner-Suomen kunnissa, kireintä verotus on vuonna 2017 Jämijärvellä. Siellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 525 euroa enemmän tuloveroja kuin kaikkein lievimmin verottavassa Kauniaisissa. Esimerkkiperhe maksaa tänä vuonna tuloveroja Kauniaisissa yhteensä 23 929 euroa ja Jämijärvellä 28 455 euroa.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat kuluvana vuonna Jämijärven ohella Honkajoki, Karijoki, Vimpeli, Savonlinna ja Hankasalmi. Kevyimpiä verottajia ovat puolestaan Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Vantaa ja Naantali.

 *kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut

Lisätiedot:

ekonomisti Leena Savolainen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7327 ja 045 6711 900

Selvitys: Kuntien verot 2017 - missä maksat eniten (pdf)

Lievimmin ja ankarimmin keskituloista palkansaajaperhettä verottavat kunnat vuonna 2017 (pdf)

Kunnittain määräytyvät verot maakuntakeskuksissa vuonna 2017 (pdf)

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki