Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

6.4.2017

Veronmaksajien Kaari: Muista vaatia työmatkakulujen vähentämistä veroilmoituksessa

”Verotus ei ole vielä niin automaattista, että kaikki verovähennykset saisi vaatimatta niitä itse”, Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari muistuttaa.

”Esimerkiksi matkakulut eivät siirry vuoden vaihteessa saapuvalta perusverokortilta esitäytetylle veroilmoitukselle. Ne näkyvät ilmoituksessa vain, jos olet ilmoittanut ne hankkiessasi uuden verokortin eli niin sanotun muutosverokortin”, Kaari ohjeistaa.

”Älä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan merkitse matkakulut kokonaan esitäytetylle veroilmoitukselle.”

”Asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten yläraja on 7 000 euroa. Omavastuu on 750 euroa, joten saat täyden vähennyksen, jos matkakulusi ovat olleet vähintään 7 750 euroa viime vuonna”, Kaari kertoo.

”Jos olet kuitenkin ollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on alempi kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa”, hän jatkaa.

Myös kotitalousvähennystä pitää itse hakea. Jos olet viime vuonna esimerkiksi remontoinut kotia tai kesämökkiä, nyt on aika vaatia siitä kotitalousvähennystä.

Sen sijaan verottaja myöntää työssäkäyville automaattisesti ilman hakemista tulonhankkimisvähennyksen, jonka suuruus vuodelta 2016 on 620 euroa.

”Saat siis veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista lisävähennystä vain, jos kulusi ylittävät 620 euron rajan. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja kodin ja työpaikan väliset matkakulut eivät sisälly tähän summaan, vaan ne vähennetään erikseen”, Kaari opastaa.

”Jos esimerkiksi pyydät verotuksessa 410 euron työhuonevähennystä ja ammattikirjallisuuden hankintamenoista vähennystä 150 euroa, niin et saa näistä erikseen lisävähennystä, koska yhteissumma 560 euroa on pienempi kuin automaattisesti tehtävä 620 euron tulonhankkimisvähennys.”

Veroilmoituksen tiedot on saatu eri lähteistä, kuten työnantajalta ja pankeista. Yleensä ne ovat oikein.

”Verottajalla ei kuitenkaan ole hallussaan kaikkia tietoja. Yllättävän moni jättää esimerkiksi vuokratulot ilmoittamatta, koska luulee tiedon vuokratulojen oikeasta määrästä jo olevan verotoimistossa”, Kaari toteaa.

”Luulo on väärä. Jos vuokria ei ilmoita nimenomaan veroilmoituksella, joutuu maksamaan veronkorotusta, vaikka ennakkoverot vuokratuloista olisi maksettu”, hän jatkaa.

Voit tehdä korjaukset ja täydennykset veroilmoitukseen lomakkeen ohella sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/veroilmoitus. Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on joko 9.5. tai 16.5.2017. Päivämäärä on merkitty lomakkeelle. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

”Neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta
veronmaksajat.fi/veroilmoitus”, Kaari muistuttaa.


Lisätietoja:
johtava lakimies Päivi Kaari, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7339
viestintäpäällikkö Leena Kurkinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7205

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki