Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

25.4.2017

Veronmaksajien Lehtinen kannustinloukuista: Päivähoitomaksujen alennus positiivista, triplaprogressio kuitenkin säilyy

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallituksen esittämää päivähoitomaksujen alennusta positiivisena askeleena kannustinloukkujen purkamisessa.

- Varsinkin sisaruksista menevän päivähoitomaksun alentaminen kaikilla tulotasoilla on hyvä askel, joka lieventää monilapsisissa perheissä tuloharkintaisista päivähoitomaksuista nyt aiheutuvia ongelmia, Lehtinen kiittää.

- Ensimmäisen lapsen osalta maksujen alentamisen rajaaminen vain pieni- ja keskituloisille ei ole sen sijaan yhtä onnistunut ratkaisu. Se lähinnä siirtää kannustinongelmia paikasta toiseen, mutta ei ratkaise perusongelmaa.

Lehtinen muistuttaa, että päivähoitomaksujen tulosidonnaisuus tulee perusteettomana ”triplaprogressiona” tulonsiirtojen ja progressiivisen tuloverotuksen päälle. Tästä kolminkertaisesta progressiosta aiheutuu aina kannustinongelmia pienten lasten vanhemmille.

Maksukykyä tasataan tuntuvasti jo verotuksen ja tulonsiirtojen kautta, joten sitä ei lähtökohtaisesti pitäisi tehdä enää palvelumaksuilla. Niinhän on yleensä jo nyt, tulosidonnainen päivähoitomaksu on käytännössä ainoa aktiiviväestöä koskeva poikkeus tästä pääsäännöstä.

- Myös päivähoitomaksun pitäisi joskus tulevaisuudessa olla tavallinen palvelumaksu, jonka taso olisi kaikille kohtuullinen. Tähän suuntaan voitaisiin pidemmällä aikavälillä edetä alentamalla nykyisen voimakkaan tuloharkintaisen päivähoitomaksun tasoa.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Laskelmia päivähoitomaksujen muutoksista, hallituksen puoliväliriihi 25.4.2017 (pdf)

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki