Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

5.8.2020

Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä 2021 puolella miljardilla eurolla – budjettiriihestä veroelvytystä ja kotitalousvähennyksen korotus

Palkansaajamaksujen muutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta selvästi vuonna 2021. Muutosten vaikutuksesta palkansaajan tuloveroprosentti on nousemassa eri tulotasoilla 0,4-0,6 prosenttiyksikköä. Kokonaisuudessaan arvioidut maksumuutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta jopa puoli miljardia euroa.

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton laskelmissa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun oletetaan nousevan 0,75 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksun 0,15 prosenttiyksikköä. Toisaalta sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun oletetaan alenevan 0,04 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen odottaa hallituksen budjettiriihestä päätöksiä palkkaverotusta nyt uhkaavan kiristymisen estämisestä. Sosiaalivakuutusmaksujen kiristyspaineita on purettava ja toteutettava tarvittavia kevennyksiä tuloveroperusteisiin.

- Budjettiriihessä on syytä taittaa ansiotulojen verotusta vuonna 2021 nyt uhkaava kiristyminen kevennykseksi, Lehtinen sanoo.

Lehtinen korostaa, että koronavirusepidemian aiheuttamasta syvästä taantumasta toivuttaessa haurasta kotimaista kysyntää on syytä erityisesti vaalia.

- Ansiotulojen verotuksen kiristyminen olisi pahinta myrkkyä tässä vaikeassa tilanteessa. Kansalaisten nettoansioiden ostovoimaa on nyt syytä vahvistaa verotusta keventämällä eikä leikata kiristyvillä veroilla.

Hallituksen elvytyslinja on ollut tähän asti hyvin yksipuolinen, kun lisäbudjeteissa on keskitytty pelkkiin menopuolen toimiin. Tasapainoisessa kokonaisuudessa pitäisi elvyttää myös verotusta keventämällä, ei pelkästään julkisia menoja kasvattamalla.

- Veroelvytystä tarvitaan jatkossa menoelvytyksen rinnalle.

Lehtinen ehdottaa lisäksi, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 2250 eurosta 3000 euroon jo kuluvana vuonna. Se olisi koronarajoituksista erityisesti kärsineiden kotitalouspalvelujen nopeavaikutteista täsmäelvytystä.

- Korottamalla vuoden 2020 kotitalousvähennystä kannustettaisiin jo tänä syksynä kotitalouksia mukaan työllistämään ja helpottamaan alan yrittäjien ahdinkoa.

Lehtinen ehdottaa, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä pidetään 3000 eurossa myös vuonna 2021. Lisäksi kotitalousvähennykseen tällä vaalikaudella tehty leikkaus tulisi ensi vuonna purkaa palauttamalla vähennys 50 prosenttiin työkorvauksesta.


Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652
pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola, p. 050 536 4126

Palkansaajan verotuksen uhkaavaa kiristystä vuonna 2021 kuvaavat laskelmat ovat täällä. 

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki