5.4.2022

Veronmaksajien Lehtinen kehysriihestä: Poikkeukselliset satsaukset puolustukseen ja huoltovarmuuteen ovat perusteltuja, muutoin menokuria on jatkossa lisättävä – veroissa ei yllätyksiä

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallituksen keskittymistä kehysriihessään Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamiin lisäpanostuksiin ymmärrettävänä. Muiden menojen osalta kaivattaisiin kuitenkin tiukempaa menokuria kuin tällä vaalikaudella on nähty.

– Puolustukseen, turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen tehtävät merkittävät poikkeukselliset satsaukset ovat tässä tilanteessa luonnollisesti tarpeellisia ja poikkeaminen kehyksistä niiden osalta on ymmärrettävää. 

Vastaavasti entistäkin tärkeämpää olisi noudattaa tiukkaa menokuria valtion kaikissa muissa menoissa. Tältä osin hallituksen kehyslinja jättää edelleen toivomisen varaa.

– Tämä hallitus ei jää aikakirjoihin ainakaan menomaltista, Lehtinen arvioi.

Tiukkoihin menokehyksiin on syytä jatkossa palata niin pian kuin mahdollista, jotta velkaantuminen pystytään pitämään tehokkaasti aisoissa ja julkisen talouden vakaus turvataan myös pitkällä aikavälillä. Nyt tämän varmistaminen on jäämässä seuraavan hallituksen yhdeksi päähaasteeksi.

– Pitkäjänteisesti kestävä julkinen talous on myös yksi tärkeä turvallisuutemme kivijalka, muistuttaa Lehtinen.

Verotuksessa kehysriihi ei tuottanut yllätyksiä. Yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyvästä verokannustimesta päättäminen oli odotettua, eikä muita merkittäviä uusia linjauksia tehty. Eläketulovähennys kohenee hieman ja ikäihmisille luvataan myös korotus työtulovähennykseen.

– Verojen osalta maltti on nyt valttia ja kaikki merkittävät uudistukset on syytä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa jättää odottamaan ensi kevään eduskuntavaaleja ja tulevaa vaalikautta.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki