12.10.2023

Veronmaksajien Lehtinen: Varainsiirtoveron alennus korjaa valuvikoja ja piristää asuntomarkkinoita

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää hallituksen esittämää varainsiirtoveron alennusta tervetulleena helpotuksena ja korjauksena verojärjestelmään. Samalla hiipunutta asuntokauppaa sysätään liikkeelle.

-  Hallitus korjaa nyt useita varainsiirtoverotuksen tunnistettuja valuvikoja. Se myös toivottavasti osaltaan piristää pahasti jumiutuneita asuntomarkkinoita.

Varainsiirtoverotuksen erityisenä ongelmana on ollut asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden kauppojen verottaminen ankarammin kuin muiden arvopaperien kauppoja. Nyt tämä ero poistuu, kun kaikkien osakkeiden ja arvopaperien varainsiirtovero alennetaan 1,5 prosenttiin.

-  On hyvä, että tähänastinen perusteeton ero asunto-osakkeiden ja muiden arvopaperien varainsiirtoverossa poistuu viimeinkin, Lehtinen kiittää.

Hallitus myös lieventää eroa kiinteistöjen luovutusten ja muiden varainsiirtoverotuksen kohteena olevien kauppojen välillä, kun kiinteistöjen kauppoihin kohdistuva vero alenee 4,0 prosentista 3,0 prosenttiin.

-  Askel otetaan tässäkin oikeaan suuntaan, kun kiinteistökauppojen varainsiirtoveron perusteeton ero muihin kauppoihin verrattuna pienenee.

Ensiasunnon ostajille suunnattu vapautus varainsiirtoverosta on poistumassa samassa yhteydessä. Ensiasunnon verovapaus on hallituksen esityksessä poistumassa heti vuoden 2024 alussa. Tämä asettaa monet asuntosäästäjät hankalaan asemaan.

-  Asuntosäästäminen on pitkäjänteistä toimintaa, jossa pitäisi voida kohtuudella luottaa säännösten pysyvyyteen. Ensiasunnon verovapautta olisi syytä kohtuuden nimessä jatkaa nyt esitettyä pidempään, Lehtinen katsoo.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652

Esimerkkejä varainsiirtoveron muutoksista - lisätty 16.10.2023 (pdf)

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!