Asunnon osto 22.8.2019

Kauppa purettiin – pitääkö myyjän ja ostajan maksaa veroja?

Myin kesämökkini voitolla. Kauppakirjan mukaan kiinteistön omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta sitten, kun koko kauppahinta on maksettu.

Päätimme kuitenkin ostajan kanssa purkaa kaupan, ennen kuin omistusoikeus ehti siirtyä ostajalle. Nyt jälkikäteen me molemmat huolestuimme, että minä myyjänä joudun maksamaan myyntivoittoveroa ja ostaja varainsiirtoveroa. Onko asia näin?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Teidän kummankaan ei tarvitse maksaa tässä tapauksessa veroja. Koska kauppa puretaan ennen omistusoikeuden siirtymistä, verotuksessa katsotaan, ettei mitään luovutusvoiton veron tai varainsiirtoveron maksamiseen velvoittavaa luovutusta ole tapahtunut.

Jos omistusoikeus on siirtynyt, asianosaisten vapaaehtoisella sopimuksella purkama kauppa katsotaan verotettaessa yleensä uudeksi kaupaksi.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten asumisaika vaikuttaa luovutusvoiton verovapauteen?

Ostimme avopuolisoni kanssa asunnon huhtikuussa 2016, jolloin myös omistusoikeus siirtyi meille. Itse muutin asuntoon 1.6.2016 ja avopuolisoni 1.8.2016. Meillä ei ole lapsia. Olemme nyt kesäkuussa 2018 myymässä asuntoa voitolla. Puolisoni osalta kahden vuoden omistusaika täyttyy, mutta ei vielä...

Lue lisää

Varainsiirtovero

Varainsiirtoveroa on maksettava vastikkeellisista kiinteistön ja arvopaperin luovutuksia. Perintö tai lahja ei aiheuta varainsiirtoverovelvollisuutta.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki