Asunnon osto 30.7.2020

Sijoitusasunto lahjaksi lapsille – syntyykö lahjanantajalle luovutustappio?

Lahjoitimme vaimoni kanssa puoliksi omistamamme sijoitusasunnon lapsillemme. Muodostuuko lahjasta meille vähennyskelpoista luovutustappiota?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Lahjoituksestanne ei synny luovutustappiota. Luovutustappiota eli myyntitappiota syntyy, kun myyt tai vaihdat omaisuuttasi tappiollisesti.

Luovutustappiota syntyy myös esimerkiksi silloin, kun osakkeet menettävät yhtiön konkurssissa lopullisesti arvonsa.

Jos sijoitusasunnon myy vaikkapa omalle lapselleen tarkoituksella halvalla verrattuna asunnon todelliseen käypään arvoon, ei luovutustappiota siltä osin hyväksytä verotuksessa. Tappiota ei pidetä tuolloin aitona. Jos sijoitusasunnon arvo on oikeasti laskenut, hyväksytään luovutustappio siltä osin kuin se johtuu arvon alentumisesta.

Jos omistaja tai hänen perheensä on asunut sijoitusasunnossa omistusaikana vakituisesti ja yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, mahdollinen luovutusvoitto on myytäessä verovapaa. Jos asunnon joutuu vastaavassa tilanteessa kuitenkin myymään tappiolla, luovutustappio on vähennyskelvoton.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mikä on osakkeen hankintahinta osituksen jälkeen?

Avioeron yhteydessä tehtävässä osituksessa tasingon saaja saa tasinkona pörssiosakkeita varakkaammalta puolisolta. Pankki hoitaa arvo-osuussiirrot. Mikä on tasingon saajan hankintahinta näistä osakkeista osituksen jälkeen? Onko hinta tasingon antajan alkuperäinen hankintahinta, vai syntyykö täss...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!