Autoilun verotus 13.9.2018

Ostan uuden linja-auton Virosta – milloin maksan arvonlisäveron?

Olen hankkimassa uutta rekisteröimätöntä linja-autoa Virosta. Myyjä ilmoittaa hinnaksi 80 000 euroa, alv on 0 %. Auto ensirekisteröidään Suomessa.

Lisätäänkö virolaisen myyjän laskuun arvonlisävero, jonka voin vähentää Suomessa arvonlisäverotuksessa? Vai miten arvonlisäverotus menee tällaisessa kaupassa?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kun suomalainen arvonlisäverovelvollinen yritys ostaa virolaiselta arvonlisäverovelvolliselta yritykseltä uuden linja-auton (ns. maakuljetusväline), myynti on veroton toisen EU-maan arvonlisäverovelvolliselle yritykselle. 

Tällöin suomalainen ostaja maksaa arvonlisäveron Suomen arvonlisäverotuksen yhteydessä. Jos auto tulee vähennyskelpoiseen käyttöön, yritys saa myös vähentää maksettavan veron veronmaksamiskuukaudelta. 

Arvonlisäverovelvollisten yritysten ostamat uudet maakuljetusvälineet käsitellään normaaleina yhteisöhankintoina, jolloin niistä maksetaan vero kuten muistakin yhteisöhankinnoista. Vero on 24 prosenttia maakuljetusvälineen hankintahinnasta. Uusien maakuljetusvälineitten hankinnat ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksen kohdassa ”Tavaraostot muista EU-maista”. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!