Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 25.7.2019

Kesämökissä hallintaoikeus – kenelle kotitalousvähennys?

Olen lahjoittanut vapaa-ajan asunnon lapselleni. Pidätin samalla kuitenkin itselläni ja vaimollani elinikäisen hallintaoikeuden vapaa-ajan asuntoon. Aiomme hankkia vapaa-ajanasunnolle ilmalämpöpumpun lämmitykseen ja jäähdytykseen. Kumpi saa firman asennustyöstä kotitalousvähennyksen, omistaja vai hallintaoikeuden haltijat?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Kotitalousvähennyksen saa se, joka käyttää vapaa-ajan asuntoa ja joka on maksanut kustannukset. Lahjansaaja eli omistaja voi myös saada vähennyksen, jos hänkin käyttää vapaa-ajan asuntoa tai jos vapaa-ajan asunto on teidän vanhempien käytössä.

Kotitalousvähennyksen saamisen edellytyksenä on lisäksi, että työn tehnyt yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. 

Kotitalousvähennyksen voi saada myös työstä, joka on tehty verovelvollisen, hänen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolison vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Lapsesi voi siis tällä perusteella saada kotitalousvähennyksen maksamastaan työstä, vaikkei itse käyttäisi vapaa-ajan asuntoa.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuka saa kesämökillä kotitalousvähennyksen?

Poika omistaa kesämökin, ja hän asuu siellä perheineen. Nyt poika haluaa asentaa mökille ilmalämpöpumpun ja rakentaa huvimajan. Hän maksaa ne itse. Isällä on asumisoikeus kesämökillä. Kumpi saa työstä kotitalousvähennyksen, poika vai isä?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki