Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 31.1.2019

Pitääkö remonttiin liittyvä työkorvaus ilmoittaa tulorekisteriin?

Ostan kotini remonttiin liittyvän palvelun erään tuttavani yritykseltä. Palvelun hinta on 1 300 euroa. Pitääkö minun ilmoittaa tämä työkorvaus tulorekisteriin?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Ensimmäiseksi sinun tulee selvittää, että kuuluuko tuttavasi yritys ennakkoperintärekisteriin. Voit tarkistaa ennakkoperintärekisteröinnin YTJ-yrityshausta. Voit hakea tietoja joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Voit tarkistaa tiedot ilmaiseksi. Mikäli yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin, ilmoitusta tulorekisteriin ei tarvitse tehdä

Mikäli yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, sinun tulee ilmoittaa maksamasi työkorvaus tulorekisteriin. Tiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella, joka löytyy tulorekisteri.fi-sivustolta. Tiedot voi ilmoittaa verkkolomakkeella sähköisessä asiointipalvelussa, johon tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Ilmoitus tulee tehdä viimeistään suorituksen maksamista seuraavan kuukauden viidentenä päivänä.

Jos ilmoitus annetaan paperilomakkeella, määräaika on seuraavan kalenterikuukauden 8. päivä. Tiedot voi ilmoittaa paperilomakkeella vain erityisestä syystä. Erityinen syy voi olla esimerkiksi silloin, jos sähköinen ilmoittaminen on sinulle teknisen esteen vuoksi mahdotonta.

Vaikka ennakkoperintärekisteröimättömälle yritykselle maksettu työkorvaus ilmoitetaan tulorekisteriin aina, ennakonpidätystä työkorvauksesta ei välttämättä tarvitse kuitenkaan tehdä.

Kotitalouden ei tarvitse tehdä ennakonpidätystä, jos kotitalouden koko verovuoden aikana maksamat työkorvaukset eivät ylitä 1 500 euroa. Ennakonpidätys tulee kuitenkin aina tehdä, jos maksettu työsuoritus liittyy maksajan tulonhankkimistoimintaan. Raja on maksajakohtainen.

Työkorvauksesta ei makseta työnantajan sairausvakuutusmaksua eikä muita sosiaalivakuutusmaksuja.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kotitalousvähennys

Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki