Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 8.7.2021

Huomioidaanko kotitalousvähennys veroprosentissani jo vuonna 2021?

Vapaa-ajanasunnolleni asennettiin aurinkovoimala keväällä 2021. Työ valmistui toukokuussa. En ole saanut vielä laskua enkä tiedä sen ensimmäistä eräpäivää.

Voinko silti vaatia kotitalousvähennystä ja vähennyksen huomioimista verokortillani jo nyt? 

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Voit jo tänä vuonna ilmoittaa kotitalousvähennyksen huomioitavaksi verokorttisi ennakonpidätysprosentissa laskun maksamisen jälkeen.

Koska vähennyskelpoisen työn osuus ilmenee laskusta, odotat laskua, jotta saat ilmoitettua tiedot oikein.

Kotitalousvähennyksen saaminen edellyttää, että työn tehnyt yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tarkista aina ennen laskun maksamista yrityksen rekisteröintitiedot.

Kotitalousvähennys tehdään pääsääntöisesti maksuvuoden verotuksessa. Tänä vuonna tehdystä ja maksetusta työstä vaaditaan vähennystä  vuoden 2021 veroilmoituksella.

Kotitalousvähennystä on siis erikseen vaadittava Omaverossa tai erillisellä kotitalousvähennyslomakkeella, jos vähennystä ei ole merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen jo valmiiksi tai jos sen määrä on väärin.

Kotitalousvähennyksen alustava määrä voi olla merkitty valmiiksi ensi kevään veroilmoitukselle, jos olet ilmoittanut kotitalousvähennykseen liittyvän muutoksen joko ennakonpidätysprosenttiin, ennakkoveron perusteisiin tai ilmoittanut kotitalousvähennykseen liittyviä tietoja Palkka.fi- palvelussa (palvelua käyttäen). 

Jos et olisi vaatinut kotitalousvähennystä verotukseesi ennen kuin 2021 verovuoden verotus on päättynyt, tai jos sinun tekemääsi vaatimusta ei ole verotuksessa hyväksytty, voisit hakea verotukseesi muutosta oikaisuvaatimuksella vuoden 2024 loppuun mennessä.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 18.6.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki