Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 29.12.2022

Kotiini asennettiin ilmalämpöpumppu – saako taloyhtiön valvontakäynnistä kotitalousvähennyksen?

Osakehuoneistooni, jossa asun asennettiin ilmalämpöpumppu.  Asennustyö oikeutti kotitalousvähennykseen. 

Ilmalämpöpumpun asennus vaati taloyhtiön edellyttämän valvontakäynnin, jonka taloyhtiö laskutti minulta. Valvontatyötä koskeva lasku oli arvonlisäveroton veloitus. Onko tästä valvontatyön laskusta mahdollista saada kotitalousvähennys?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Ei ole. Tästä taloyhtiön osakkaalta laskuttamasta valvontatyöstä ei saa kotitalousvähennystä, vaikka huoneistossa tehtävän kotitalousvähennykseen oikeuttavan kunnossapito- ja perusparannustyön valvontatyö on sinänsä kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. 

Tämä johtuu siitä, että taloyhtiö ei ole ennakkoperintärekisteröity yritys eikä se harjoita tuloveron alaista toimintaa. Taloyhtiö ostaa näissä tilanteissa valvontatyön joltakin alan toimijalta, joka taas laskuttaa taloyhtiötä valvontakäynneistä. Lasku on ollut arvonlisäveroton, koska taloyhtiöt eivät yleensä ole arvonlisäverorekisterissä, koska ne eivät harjoita arvonlisäverollista toimintaa. 

Muutoin kuvaamasi valvontatyö on siis kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, kun se on osa ilmanvaihtojärjestelmän perusparannusta. Tällöin valvontatyö tulisi itse ostaa suoraan valvontatyötä tarjoavalta ennakkoperintärekisteriin merkityltä taholta, joka taas laskuttaa suoraan työn ostajaa eli sinua. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Sähkövähennys

Voit saada sähkövähennyksen verotuksessa siltä osin, kun sähkölaskusi ylittää 2 000 euroa ja on enintään 6 000 euroa. Saat silloin kotitalousvähennyksenä vähentää 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävistä kustannuksista. Vähennys on määräaikainen 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki