Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 12.5.2022

Maalaustyö ja lämmitystapamuutos: Miten lasken kotitalousvähennyksen?

Maalautan huhtikuussa kesämökkini seinät, jossa työn osuus on 2 500 euroa. Vaihdan kesällä kotona omakotitalossani öljylämmityksen toiseen lämmitysjärjestelmään. Työn osuus muutoksesta on 12 000 euroa. Työn tekevät yritykset ovat ennakkoperintärekisterissä.

Tiedän, että lämmitystapamuutoksesta saa suuremman kotitalousvähennyksen kuin maalaustyöstä. Miten kotitalousvähennys näistä remonteista lasketaan?

Maksan riittävästi tuloveroja, joista kotitalousvähennyksen voi tehdä. Minulla ei ole puolisoa.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Kotitalousvähennystä  saa enimmillään yhteensä 3 500 euroa vuoden 2022 verotuksessa. Maalaustyöstä voi saada 40 prosenttia työn hinnasta, maksimissaan 2 250 euroa ja öljylämmityksen korvaamisesta 60 prosenttia työn hinnasta, maksimissaan 3 500 euroa. Omavastuu on 100 euroa. 

Laskujärjestys on seuraava:

Ensin sinulle lasketaan normaali kotitalousvähennys maalaustyöstä 40 % x 2 500 euroa = 1 000 euroa. Tästä vähennetään omavastuu 100 euroa. Vähennyksesi on 900 euroa.

Seuraavaksi lasketaan öljylämmityksen korvaamisesta toisella lämmitysmuodolla korotettu vähennys 60 % x 12 000 euroa = 7 200 euroa. Kun pohjalla on jo ”normivähennystä” 900 euroa ja kotitalousvähennyksen yläraja on 3 500 euroa, saat tästä lämmitystaparemontista 2 600 euroa lisää vähennystä.

Yhteensä saat siis kotitalousvähennystä täydet 3 500 euroa eli maksimimäärän vuodessa.

Et voi kuitenkaan saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan lämmitystaparemonttiin ARA:n myöntämää energia-avustusta tain ELY-keskuksen avustusta pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 2.5.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saako avopuoliso kotitalousvähennyksen kattoremontista?

Teetimme avovaimoni kanssa omistamaani omakotitaloon kattoremontin helmikuussa 2021. Pyysimme tarjoukset molempien nimissä. Työn valmistuttua saimme molemmat yhtä suuren laskun, joka sisälsi työt ja tarvikkeet eriteltyinä. Saammeko molemmat kotitalousvähennystä työn osuudesta?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki