Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 13.4.2023

Olen maksanut kotimme siivouslaskut – voiko aviopuolisoni tehdä kotitalousvähennyksen?

Sain kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut kotimme siivouksesta omalla nimelläni vuonna 2022. Haluaisimme kuitenkin keskittää kotitalousvähennykset viime vuodelta samassa osoitteessa asuvalle aviopuolisolleni. 

Olisiko meidän pitänyt pyytää uudet laskut aviopuolisoni nimellä, kun maksoin laskut viime vuonna ja laitamme kuitenkin vähennykset veroilmoituksessa nyt keväällä hänelle? Siivousfirma on ennakkoperintärekisterissä.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Asia on kunnossa. Kotitalousvähennys myönnetään aviopuolisoille siten kuin he ovat vaatineet vähennystä ennen verovuodelta toimitettavan verotuksen päättymistä. Puolisoiden kohdalla ei ole merkitystä sillä, kumpi vähennyskelpoiset kustannukset on maksanut.

Vähennystä ei voi siirtää puolisolta toiselle enää verotuksen päättymisen jälkeen. Jos kumpikin puoliso vaatii vähennystä samojen kustannusten perusteella, vähennys myönnetään ensisijaisesti sille puolisolle, jonka valtion tulovero on verosta tehtävien vähennysten jälkeen suurempi.

Puolisoilla tarkoitetaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat solmineet avioliiton ennen verovuoden päättymistä. Puolisoita koskevia säännöksiä sovelletaan myös avioliitonomaisissa olosuhteissa verovuonna yhteisessä taloudessa avioliittoa solmimatta jatkuvasti eläneisiin henkilöihin, jotka ovat aikaisemmin olleet keskenään avioliitossa tai joilla on tai on ollut yhteinen lapsi. Puolisoita koskevia säännöksiä sovelletaan myös rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin henkilöihin.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!