Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 21.12.2023

Onko mahdollista jakaa kotitalousvähennys eri vuosille?

Teetän kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. Jos kotitalousvähennys ylittää sallitun enimmäismäärän, voiko loppuosuuden siirtää seuraavan vuoden vähennyksiin?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Ei voi. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen. Pääsääntö on, että maksuajankohta määrittää vähentämisvuoden. 

Vähennys myönnetään palkan, palkan sivukulujen tai työkorvauksen maksuvuonna, jos työ on jo tehty.

Jos palkka ja sivukulut jo tehdystä työstä maksetaan eri vuonna – esimerkiksi joulukuussa tehdyn työn palkka maksetaan tammikuussa – vähennyksen voi tehdä vasta maksuvuonna.

Jos maksuaikataulua järjestellään keinotekoisesti vähennyksen jakamiseksi eri kalenterivuosille, voidaan järjestely katsoa veronkierroksi ja vähennys hyväksytään vain yhdeltä vuodelta.

Kustannusten maksuvuosi on lähtökohtaisesti myös niiden vähentämisvuosi, jos kotitalousvähennyskelpoisia kustannuksia maksetaan ennakkoon. Jos työ kuitenkin aloitetaan vasta ennakon maksuvuoden jälkeen, vähennyksen saa vasta sinä vuonna, jona työ on aloitettu.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki