Kuka minut perii? 2.7.2020

Jättääkö avioehto puolison perinnöttä?

Meillä on täysin poissulkeva avioehtosopimus. Emme ole tehneet testamenttia. Jos toinen meistä kuolee, jääkö puoliso avioehtosopimuksen takia perinnöttä? Jos jää, pitääkö meidän tehdä uusi avioehtosopimus, jossa avioehto kattaa vain eron?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Mikäli puoliso on lähin perillinen, aviopuoliso perii puolisonsa avioehtosopimuksesta huolimatta. Aviopuoliso on lähin perillinen silloin, kun perittävällä ei ole rintaperillisiä eli lapsia.

Avioehtosopimuksella määrätään avio-oikeudesta. Lisäksi se voi vaikuttaa jäämistön kokoon.

Aviopuolisolla ei ole lakiosaoikeutta kuten rintaperillisellä, joten aviopuolison perimysoikeuden voi myös halutessaan poistaa testamentilla.

Jos sen sijaan perittävällä on rintaperillisiä ja omaisuutta halutaan määrätä myös aviopuolisolle, hänen hyväkseen on tehtävä testamentti. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuka minut perii?

Perimysjärjestys kertoo, kuka perii vainajan omaisuuden. Perinnönjättäjä voi muuttaa laissa säädettyä perimysjärjestystä tekemällä testamentin.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!