Kuka minut perii? 7.4.2022

Kuka saa vakuutuskorvauksen säästöhenkivakuutuksesta?

Isälläni on säästöhenkivakuutus, jossa edunsaajaksi on määrätty omaiset. Olen ainoa perillinen. Isäni on leski. Minulla on kaksi lasta. Kuka saa henkivakuutuskorvauksen ja miten se verotetaan, jos haluan luopua perinnöstä isäni kuoltua?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Koska edunsaajaksi on henkivakuutuksessa määrätty omaiset, vakuutuskorvausta ei makseta kuolinpesään.

Jos luovut tehokkaasti perinnöstä, mutta et luovu henkivakuutuskorvauksesta, henkivakuutuskorvaus maksetaan sinulle. Tällöin isäsi varsinaisesta perinnöstä perintöveron maksavat sijaantuloperillisesi eli kaksi lastasi. Sinua perintöverotetaan henkivakuutuskorvauksesta, jos sen suuruus on vähintään 20 000 euroa.

Tehokas perinnöstä luopuminen tarkoittaa kirjallista luopumista siten, että luovut perinnöstä kokonaan ja ehdoitta ennen kuin olet ryhtynyt itse perintöön. Jos luovut perinnön lisäksi myös henkivakuutuskorvauksesta, sekin perintöverotetaan kahdella lapsellasi. Tällöin kummankin osuus henkivakuutuskorvauksesta perintöverotetaan yhdessä kummankin saaman varsinaisen perintöosuuden kanssa.

Verotuskäytännössä menettelytapana on hyväksytty, että otat vastaan edunsaajamääräyksellisen henkivakuutuskorvauksen ja luovut varsinaisesta perinnöstä tai toisinpäin tai että luovut molemmista.

Alle 20 000 euron arvoiset perintöosuudet ovat verovapaita kaikille.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 28.3.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voinko luopua perinnöstä vain toisen vanhemman jälkeen?

Äitini kuoli viime kuussa ja isäni jäi leskeksi. Olen saamassa äidiltäni sievoisen perinnön. Haluan kuitenkin luopua perinnöstä kolmen täysi-ikäisen lapseni hyväksi. Jos luovun nyt äitini perinnöstä, sitoudunko samalla luopumaan myös leski-isäni perinnöstä, jonka saisin myöhemmin hänen kuolemansa...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki