Kuka minut perii? 6.1.2022

Kuolinpesä myy auton – voinko luopua perinnöstä kaupan jälkeen?

Kuolinpesään kuuluu auto, jolle löytyisi saman tien ostaja. Voimmeko myydä auton ennen perunkirjoitusta? Vai katsottaisiinko se minun osaltani perintöön ryhtymiseksi, sillä suunnittelen perinnöstä luopumista? Tällöin seurauksena olisivat kaiketi tuplaverot, jos luovun perinnöstäni kaupan jälkeen.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Jos osallistut auton myyntiin, olet ryhtynyt perintöön.

Perintöön ryhtymiseksi katsotaan muun muassa jäämistöomaisuutta koskeva määräämistoimi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi omaisuuden myyntiä, koska se on omistajalle kuuluvan oikeuden käyttöä. Myös valtakirjan antaminen toiselle henkilölle pesän omaisuuden myymiseksi katsotaan pesään ryhtymiseksi.

Kuolinpesän omaisuuden myynti ennen perunkirjoitusta ei ole kiellettyä, mutta se sisältää riskejä. Isoja kauppoja ei ainakaan kannata yleensä tehdä.

Omaisuuden myynnillä voidaan vaarantaa pesän velkojien oikeus saataviinsa tai kuolinpesän osakkaan tai muun oikeudenomistajan oikeus osuuteensa pesän varoista. Ennen perunkirjoitusta ei välttämättä liioin ole tiedossa kaikkia pesään vaikuttavia asioita kuten esimerkiksi vainajan testamenttia.

Kun perinnöstä luovutaan tehottomasti, luopujan on siis maksettava perintöveroa koko perintöosuudesta. Lisäksi luopujan ja luovutuksensaajan välillä tapahtuu lahjoitus, josta saajan on maksettava lahjaveroa. Alle 20 000 euron verotettava perintöosuus on kuitenkin veroton ja alle 5 000 euron lahjasta ei mene lahjaveroa, ellei lahjojen 3 vuoden yhteenlaskusääntöä tarvitse ottaa huomioon.

Perinnöstä voi luopua tehokkaasti vain ennen kuin on ottanut perinnön vastaan.

Tehokas perinnöstä luopuminen edellyttää, ettei sen yhteydessä ole määrätty edunsaajaa tai jos edunsaaja on määrätty, saajaksi on määrätty luopujan kaikki sijaantuloperilliset, joilla olisi ollut oikeus periä perittävä. Tehokkaan luopumisen yhteydessä ei saa vaikuttaa millään tavoin siihen, kenelle perintöosuus menee. Luopuminen on tehtävä ehdoitta.

Jos hyvä auton ostajaehdokas on vaarassa kadota, niin voit toimia esimerkiksi seuraavasti:

Laadi kirjallinen perinnöstä luopumisilmoitus ja allekirjoita se ennen auton myyntiä. Luopumisasiakirja tulee päivätä, jotta siitä selviää, milloin luopuminen on tapahtunut. Luopumisilmoituksessa ei tarvita todistajien allekirjoituksia.

Perinnöstä luopumisen jälkeen sinun sijaantuloperillisesi allekirjoittavat kauppakirjan. He voivat myös antaa sinulle luopumisesi jälkeen valtakirjan, jolla voit allekirjoittaa kauppakirjan heidän puolestaan. 

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 3.1.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki