Lahjaverotus 11.12.2018

Auto lahjaksi lapsenlapselle – pitääkö lahjasta maksaa veroa?

Lapsenlapseni saa ajokortin lähiaikoina. Mitä veroseuraamuksia koituu, jos ostan hänelle auton lahjaksi? Entä jos ostan auton omiin nimiini ja annan lapsenlapseni vain käyttää sitä?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Jos ostat auton lapsenlapsellesi lahjaksi niin, että annat sen hänen omistukseensa, lapsenlapsesi joutuu maksamaan lahjaveroa, mikäli lahjan käypä arvo on vähintään 5 000 euroa. 

Jos lahjoittamasi auton arvo jää alle 5 000 euron, lahja on veroton, ellet ole antanut lahjoituspäivää edeltävän kolmen vuoden aikana samalle saajalle muita veronalaisia lahjoja. Lahjaveroa on nimittäin maksettava myös silloin, kun samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen veronalaisten lahjojen yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän. 

Jos auto on sinun omistuksessasi ja annat lapsenlapsen vain käyttää sitä, hänen ei tarvitse maksaa veroa tästä käyttöoikeudesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko lapsen opintolainan lainanlyhennys lahja?

Lapsellani on opintolainaa. Voiko vanhempi maksaa verottomasti lapsensa opintolainaa suoraan pankkiin? Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: Lainan maksaminen toisen puolesta on veronalainen lahja. Lahjaveroa on maksettava, jos saa samalta lahjoittajalta veronalaisia lahjoja vähintään 5 000 eurolla...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki