Lahjaverotus 12.9.2019

Leski luopuu hallintaoikeudesta – miten verottaja suhtautuu luopumiseen?

Olemme puolisoni kanssa tehneet keskinäisen hallintaoikeustestamentin siten, että leski saa elinikäisen hallintaoikeuden meistä ensiksi kuolevan omaisuuteen. Tämä hallintaoikeushan pienentää meistä ensiksi kuolevan omaisuudesta yhteiselle lapsellemme määrättävää perintöveroa.

Miten verottaja suhtautuu, jos leski ei haluakaan hallita puolisonsa omaisuutta elämänsä loppuun asti, vaan luopuu siitä jossakin vaiheessa ennen kuolemaansa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Jos hallintaoikeuden testamentilla saanut leski luopuu hallintaoikeudestaan, luopuminen on yhteiselle lapsellenne verotettava lahja.

Koska leskelle testamentattu hallintaoikeus on aiemmin alentanut lapsenne perintöveron määrää, lesken vastikkeeton hallintaoikeudesta luopuminen katsotaan lapsenne veronalaiseksi lahjaksi.

Lahjaverosta on vastuussa omaisuuden omistaja eli lapsenne, koska hän saa omistusoikeuden lisäksi myös hallintaoikeuden aiemmin perintönä saamaansa omaisuuteen. Kun hallintaoikeudesta on luovuttu, omaisuuden omistus- ja hallintaoikeus ovat siis samalla henkilöllä.

Lahjan arvo lasketaan sen mukaan, mikä on hallintaoikeuden arvo silloin, kun leski luopuu siitä. Vaikka hallintaoikeuden arvo olisi ensiksi kuolleen puolison kuolinhetkellä ollut pienempi kuin luopumishetkellä, lahjavero lasketaan luopumispäivän mukaisen arvon mukaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Hallintaoikeus ja verot

Vastikkeeton saanto, kuten testamentti tai lahja, voidaan toteuttaa siten, että omistusoikeus ja hallintaoikeus eriytetään. Jos joku saa testamentilla tai lahjana pelkän hallintaoikeuden omaisuuteen, hän ei joudu maksamaan siitä perintö- tai lahjaveroa. Perintö- tai lahjavero määrätään omistuksen...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Maksaako perillinen lahjaveroa hallintaoikeudesta?

Pitääkö perillisten maksaa lahjaveroa, jos leski luovuttaa myös hallintaoikeuden heille? Leski joutuu nimittäin turvautumaan kotiapuun, joten metsän tuotto luetaan hänelle tuloksi. Leski pelkää nyt menettävänsä varojaan. Verojuristi Kati Malinenvastaa: Jos leski luopuu testamentilla saamastaan...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki