Lahjaverotus 6.5.2021

Lapsille lahjaksi asunto-osake ja kesämökki – miten lahjat arvostetaan?

Annoin tyttärelle lahjaksi asunto-osakkeen ja pojalle kesämökin. Lapseni ovat nyt tekemässä lahjaveroilmoituksia. Voidaanko lahjat arvostaa ¾-säännön mukaiseen arvoon?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa.

Ei voida. Lahjaveron perusteeksi pannaan se käypä arvo, joka omaisuudella eli lahjalla oli verovelvollisuuden alkaessa eli yleensä lahjoituspäivänä.

Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä myyntihintaa eli luovutushintaa. Toki on myös muistettava, että käypä hinta asunto-osakkeesta ja kesämökistä on viimekädessä näyttökysymys.

Tässä tapauksessa ei ole kyse lahjanluonteisesta kaupasta, jossa mainitsemaasi sääntöä sovelletaan. Jos ostat omaisuutta ja maksamasi kauppahinta on enintään kolme neljännestä omaisuuden käyvästä arvosta, kyseessä on lahjanluonteinen kauppa ja voit joutua maksamaan lahjaveroa. Lahjanluonteisessa kaupassa lahjan arvo on omaisuuden käyvän arvon ja siitä maksetun kauppahinnan välinen erotus.

 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten alihintaista asuntokauppaa verotetaan?

Ostin aikanaan sijoitusasunnon vuokrauskäyttöön 50000 eurolla. Minulla ei ole mitään hankintahintaan lisättäviä kulueriä eikä liioin voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Sijoitusasunnon käypä arvo on nyt 100000 euroa. Asunto-osakkeessa ei ole yhtiölainaa. Myyn asunnon pojalleni ostohinnall...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!