Lahjaverotus 11.2.2021

Lasketaanko lahjat yhteen?

Olen lahjoittanut lapselleni 4 900 euroa rahaa viime vuonna. Nyt ostan hänelle 3 000 euroa maksavan nahkasohvan. Tiedän, että tavanomaiset koti-irtaimistolahjat ovat 4 000 euroon asti verottomia. Pitääkö nämä kaksi lahjaa nyt kuitenkin laskea yhteen niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Ei pidä eikä lapsellesi määrätä nahkasohvasta lahjaveroa.

Mainitsemasi kolmen vuoden sääntö eli lahjojen kumulointisääntö tarkoittaa, että jos sama henkilö antaa kolmen vuoden sisällä useita verotettavia lahjoja samalle lahjansaajalle, myöhemmin annetusta lahjasta veroa määrättäessä lahjan arvoon lisätään aiempien lahjojen arvot. Lahjojen yhteissummasta määrätään lahjavero, josta vähennetään aiemmista lahjoista mahdollisesti määrätty lahjavero.

Lahjojen kumuloinnissa ei kuitenkaan oteta huomioon lahjoja, jotka ovat kokonaisuudessaan lahjaverotuksen ulkopuolella. Tällaisia lahjoja ovat esimerkiksi enintään 4 000 euron arvoiset lahjansaajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön tulevat tavanomaiset koti-irtaimistolahjat.

Lahjaverotuksessa tavanomainen koti-irtaimisto tarkoittaa yleisesti kotona olevia irtaimia esineitä, kuten huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, vaatteita ja kodinkoneita. Tällaisia korkeintaan 4 000 euron koti-irtaimistolahjoja voi saada verottomasti useitakin kertoja kolmen vuoden aikana.

Jos samalta lahjanantajalta saadun yksittäisen koti-irtaimistolahjan arvo on yli 4 000 euroa, se otetaan kuitenkin kokonaisuudessaan tavallisen lahjan tapaan huomioon, kun lasketaan yhteen kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatuja lahjoja.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 5.2.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö lahjat laskea yhteen?

Olen lahjoittanut lapselleni 4 900 euroa rahaa viime vuonna. Nyt ostan hänelle 3 000 euroa maksavan nahkasohvan. Tiedän, että tavanomaiset koti-irtaimistolahjat ovat 4000 euroon asti verottomia. Pitääkö nämä kaksi lahjaa nyt kuitenkin laskea yhteen niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella?...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki