Lahjaverotus 30.11.2022

Lyhennän poikani asuntolainaa – onnistuuko lainanmaksu lahjaverotta?

Aikuisella pojallani on asuntolainaa. Voinko lyhentää hänen lainaansa ilman lahjaveroseuraamuksia kertasummalla tai maksamalla kuukausittaiset lyhennyserät omalta tililtäni? En aio antaa hänelle muita veronalaisia lahjoja.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Toisen asuntovelan vastattavaksi ottaminen tai lyhentäminen on lahjaverotuksessa sama asia kuin rahan antaminen.

Jos lyhennettävä summa kolmen vuoden aikana on vähintään 5 000 euroa, tulisi poikasi antaa lahjaveroilmoitus lainanlyhennysten määrästä. Kyse on lahjojen kumuloinnista eli yhteenlaskusta.

Lahjaveroasteikko alkaa nimittäin 5 000 eurosta. Esimerkiksi 1.11.2022 annettu veronalainen lahja lasketaan yhteen 2.11.2019 tai sen jälkeen annettujen veronalaisten lahjojen kanssa. Tässä yhteenlaskussa otetaan siis huomioon myös kaikki muut pojallesi antamat veronalaiset lahjat, jos niitä on.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lapsille ennakkoperintö – onnistuuko verotta?

Luin lehdestä jutun, jossa eräs lakisasianpäällikkö totesi alle 20 000 euron perintöjen olevan verottomia. Miten kahta lastamme verotetaan, jos sekä minä että aviopuolisoni annamme kummallekin lapselle 19 999 euroa ennakkoperintönä? Näin lapset saisivat meiltä verotta yhteensä 79 996 euroa.

Lue lisää

Pitääkö lahjat laskea yhteen?

Olen lahjoittanut lapselleni 4 900 euroa rahaa viime vuonna. Nyt ostan hänelle 3 000 euroa maksavan nahkasohvan. Tiedän, että tavanomaiset koti-irtaimistolahjat ovat 4000 euroon asti verottomia. Pitääkö nämä kaksi lahjaa nyt kuitenkin laskea yhteen niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella?...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki