Lahjaverotus 20.10.2022

Onko ostajan maksettava suuresta alennuksesta veroa?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Jos myyt 100 000 euron arvoisen auton 5 000 eurolla kenelle tahansa, ostaja saa sinulta veronalaisen lahjan. Veronalaisen lahjan arvo on käyvän arvon ja maksetun hinnan erotus eli tässä esimerkissä 95 000 euroa, josta lähisukulainen maksaa lahjaveroa 9 500 euroa ja muut henkilöt 23 000 euroa.

Lisäksi pitää ottaa huomioon lahjojen 3 vuoden yhteenlaskusääntö, joka tarkoittaa sitä, että jos sama henkilö antaa kolmen vuoden sisällä useita veronalaisia lahjoja samalle lahjansaajalle, myöhemmin annetusta lahjasta veroa määrättäessä lahjan arvoon lisätään aiempien lahjojen arvot. Lahjojen summasta määrätään lahjavero, josta vähennetään aiemmista lahjoista määrätty lahjavero.

Kysymyksessä mainittu ¾-sääntö ei siis liity millään tavalla sukulaisuuteen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö lahjat laskea yhteen?

Olen lahjoittanut lapselleni 4 900 euroa rahaa viime vuonna. Nyt ostan hänelle 3 000 euroa maksavan nahkasohvan. Tiedän, että tavanomaiset koti-irtaimistolahjat ovat 4000 euroon asti verottomia. Pitääkö nämä kaksi lahjaa nyt kuitenkin laskea yhteen niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella?...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Lasketaanko lahjat yhteen?

Olen lahjoittanut lapselleni 4 900 euroa rahaa viime vuonna. Nyt ostan hänelle 3 000 euroa maksavan nahkasohvan. Tiedän, että tavanomaiset koti-irtaimistolahjat ovat 4000 euroon asti verottomia. Pitääkö nämä kaksi lahjaa nyt kuitenkin laskea yhteen niin sanotun kolmen vuoden säännön perusteella?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki