Lahjaverotus 17.8.2023

Luovun perinnöstä veljeni hyväksi – miten meitä verotetaan?

Voinko luopua kokonaan isältäni tulevasta noin 50 000 euron arvoisesta perinnöstäni veljeni hyväksi siten, etteivät lapseni eivätkä lastenlapseni saa perintöä? Miten verotus menee tässä tapauksessa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Voit luopua perinnöstäsi ja määrätä sen veljellesi.

Verotuksellisesti järjestely ei välttämättä ole kovin edullinen. Sinä nimittäin maksat koko osuudestasi täydet perintöverot ja veljeäsi lahjaverotetaan siitä, mitä hän sinulta saa.

Sama omaisuus verotetaan siis kahteen kertaan. Lisäksi veljesten välinen lahjavero määräytyy kalliimman toisen veroluokan mukaan.

Perinnöstä luopujaa ei veroteta, jos perinnöstä luopuu ennen perintöön ryhtymistä ehdoitta eli määräämättä sen saajaa ja antaa sen mennä lainmukaisille sijaantuloperillisille.

Ennen perintöön ryhtymistä perinnöstä on luovuttu tehokkaasti myös silloin, kun edunsaajaksi on määrätty luopujan kaikki sijaantuloperilliset, joilla olisi ollut oikeus periä perittävä.

Kun perinnöstä luopuu tehokkaasti, perintövero määrätään sijaantuloperillisille eli sinun tapauksessasi kaikille sinun lapsillesi yhtä suurin osuuksin.

Perinnöstä luopuminen hoidetaan yleensä perunkirjoituksen yhteydessä, jolloin luopuja vetäytyy siis kokonaan pesästä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki