Perintöverotus 10.3.2016

Verotetaanko Kanadasta saatua perintöä Suomessa?

Olen saanut perinnöksi rahaa Kanadasta. Perinnöstä on maksettu verot paikan päällä. Miten kyseistä perintöä kohdellaan Suomessa? Tarvitsenko todistukset Kanadassa perityistä veroista, jotta vältyn kaksoisverotukselta? 

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Suomessa asuvana olet Suomen lain mukaan verovelvollinen saamastasi perinnöstä riippumatta siitä, missä peritty omaisuus sijaitsee tai mistä varat tulevat. Suomen ja Kanadan välillä ei myöskään ole perintöverosopimusta, joka rajoittaisi Suomen verotusoikeutta.

Maksettavaksesi määrättävästä perintöverosta voidaan kuitenkin vähentää samasta saannosta mahdollisesti maksettu vieraan valtion vero. Vähennykseen oikeuttaa vain vieraalle valtiolle maksettu vero. Osavaltioille tai alueellisille veronsaajille menevä vero ei ole vähennyskelpoista. 

Vieraan valtion veron nimityksellä ei sinällään ole merkitystä, jos hyvityksen edellytykset ovat olemassa. Vero voi siten olla nimeltään esimerkiksi jäämistöveroa tai tuloveroa.

Jotta saat hyvityksen ulkomaille maksetusta verosta, sinun pitää osoittaa, että veroja on tosiasiassa myös maksettu valtiolle. Sopivia tositteita ovat esimerkiksi verotuspäätös Kanadan veroviranomaiselta ja tähän liittyvät maksutositteet.                                                                                                                                  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Ilmoitetaanko Italiassa oleva asunto perukirjassa?

Vaimoni kuoli. Meillä on ollut vapaa-ajan asunto Italiassa. Olemme testamentanneet asunnon poikamme tyttärelle siten, että minulla on elinikäinen käyttöoikeus tähän asuntoon. Pitääkö meidän ilmoittaa perukirjassa tämä asunto? Edesmennyt vaimoni, minä ja perillinen asumme vakituisesti Suomessa....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki