Perintöverotus 5.1.2017

Kenen on maksettava perintövero?

Isäni kuoli hiljattain. Hänellä ja äidilläni oli keskinäinen hallintaoikeustestamentti, jonka perusteella omaisuutta ei jaettu, vaan kaikki siirtyi äitini hallintaan. Tulevatko perintöverot rintaperillisille eli minulle ja sisarelleni maksettavaksi vai äidilleni?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Perintöverot määrätään sinulle ja siskollesi, koska te saatte omaisuuden omistusoikeuden. Äitisi ei maksa perintöveroa testamentilla saamastaan hallintaoikeudesta. Perintöverotusta toimitettaessa hallintaoikeuden laskennallinen arvo vähennetään sinulle ja siskollesi perintönä tulevan omaisuuden arvosta ja tästä nettosummasta maksatte perintöveroa. 

Toiselle taholle pidätetty hallintaoikeus pienentää siten perillisille maksettavaksi tulevaa perintöveroa. Toki hallintaoikeus myös rajoittaa oikeuttanne omistajina. Hallintaoikeuden arvoon vaikuttaa omaisuuden vuosituotto, hallintaoikeudensaajan ikä sekä omaisuuden käypä arvo.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki