Perintöverotus 26.1.2017

Maksaako kuolinpesä autokaupasta myyntivoittoveroa?

Vainajan auto on merkitty perukirjaan pienemmästä summasta kuin siitä saadaan, kun se myydään. Meneekö kaupasta myyntivoittoveroa? Perintöverotusta ei ole vielä toimitettu.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Jos perintöverotus toimitetaan perukirjan arvon perusteella, auton myynnistä saadaan luovutusvoittoa ja voitto verotetaan. Yleensä silloin, kun perittyä omaisuutta on myyty ennen perintöverotuksen toimittamista, perukirjan arvon sijasta perintöverotuksen perusteena käytetään myyntihintaa. Koska luovutusvoiton vero on yleensä korkeampi kuin perintövero, perilliset hyötyvät perintöverotusarvon nostamisesta.

Tuloverolain mukaan omaisuuden luovutuksesta saatu voitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa omassa tai perheensä käytössä ollutta tavanomaista koti-irtaimistoa, kun tällaisen omaisuuden luovutuksista verovuonna saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5 000 euroa.

Säännöstä ei kuitenkaan sovelleta esimerkiksi autoihin tai moottori- ja purjeveneisiin. Niiden myyntiin sovelletaan pääsääntöä, jonka mukaan vastikkeetta saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo.  Myynnistä saatu voitto on veronalaista tuloa. 

Perintöveron perusteeksi pannaan se käypä arvo, joka omaisuudella oli kuolinpäivänä. Käyvällä arvolla tarkoitetaan perintöverotuksessa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa. Myyntihinta kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian verottajalle, jos teillä on tällainen tilanne.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mitä lasketaan mukaan myyntihintaan?

Verovapaan osakemyynnin rajana on 1 000 euroa. Tarkoittaako se pelkästään myyntivoittoa vai kokonaismyyntiä vuodessa? Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa: Tässä merkityksellistä on myynti- eli luovutushinta. Nimittäin yksityishenkilöiden ja kuolinpesien omaisuuden kuten pörssiosakkeiden myynnistä...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki