Perintöverotus 21.10.2022

Kuolinpesällä oli paljon Fortumin osakkeita – mistä arvosta maksamme perintöveron?

Isäni kuolinpesässä oli merkittävä osakesalkku, joka sisälsi paljon Fortum Oyj:n osakkeita. Osakkeen arvo on nyt vain noin puolet kuolinpäivän arvosta. Joudummeko maksamaan perintöverot ”vanhan” arvon mukaan, vaikka se on pudonnut merkittävästi?

Olen kuolinpesän osakas isäni kuolinpesässä. Pesässä oli merkittävä osakesalkku, joka sisälsi paljon Fortum Oyj:n osakkeita. Isäni kuoli helmikuussa 2022, jolloin osakkeen arvo oli noin 25 euroa.

Osakkeen arvo on nyt vain noin puolet kuolinpäivän arvosta. Joudummeko maksamaan perintöverot ”vanhan” arvon mukaan, vaikka arvo on pudonnut noin merkittävästi?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Kyllä joudutte.Perintöveron perusteeksi pannaan se käypä arvo, joka omaisuudella oli verovelvollisuuden alkaessa eli kuolinhetkellä. Käypä arvo tarkoittaa omaisuuden todennäköistä myynti- eli luovutushintaa.

 

Osakkeiden perintöverotusarvo ei muutu perintöverotuksessa pörssikurssin laskun perusteella. Veroa ei liioin huojenneta millään muullakaan perusteella.

Julkisesti noteerattavien arvopapereiden arvon määrittäminen ta­pahtuu kuolinpäivänä toteu­tuneen kaupan noteerauksen mukaiseen arvoon. Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon.

Jos arvopaperilla ei ole käyty kaup­paa, arvostus tapahtuu ostonoteerauksen mukaiseen arvoon. Ellei arvopaperia ole notee­rattu kuolinpäivänä, arvostus tapahtuu lähimmän noteerauksen mukaan.

Edellä esitetystä pääsään­nöstä on oikeuskäytännössä poikettu tilan­teessa, jossa jäämistöön sisältyi yli 7 miljoonan euron arvosta tietyn yhtiön osakkeita ja jotka oli myyty noin vuoden kuluttua verovelvollisuuden alkamisesta. Tuolloinkin läh­tökohtana oli käyvän arvon periaate, mutta huomioon otettiin se seikka, ettei suu­ren osakemäärän realisointi kerralla voisi tapahtua samalla hinnalla kuin pienempien erien kauppa. Kysymys on siis ollut eräänlaisen tuk­kualennuksen käyttämisestä. 

Yleensä näin ei voida menetellä, koska on tilanteita, joissa suuri osake-erä saattaa olla suh­teelliselta arvol­taan suurempi kuin pieni osake-erä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Milloin iäkkään isän pörssisalkku kannattaa realisoida?

Iäkkäälle isälleni on kertynyt vuosien saatossa satojentuhansien eurojen arvoinen pörssisalkku 1990-luvulla kuolleen äitini jälkeen, jolloin isäni aloitti pörssisijoittamisen. Salkun arvo on noussut huomattavasti. Kannattaisiko pörssisalkku realisoida verotusmielessä jo ennen isän poismenoa vai...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!