Perintöverotus 16.9.2022

Maksaako ulkomailla asuva perintöveroa Suomeen?

Tänä vuonna kuollut perinnönjättäjä on asunut koko ikänsä Suomessa. Yksi perillisistä asuu ulkomailla. Pitääkö ulkomailla asuvan perillisen maksaa Suomen perintöveroa, jos Suomen ja kyseisen perillisen asuinvaltion välillä ei ole perintöverosopimusta?

Tänä vuonna kuollut perinnönjättäjä on asunut koko ikänsä täällä Suomessa. Yksi perillisistä asuu ulkomailla.

Pitääkö ulkomailla asuvan perillisen maksaa Suomen perintöveroa, jos Suomen ja kyseisen perillisen asuinvaltion välillä ei ole mitään perintöverosopimusta? Voivatko Suomessa asuvat kuolinpesän muut osakkaat joutua vastuuseen kyseiselle perilliselle määrättävästä perintöverosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Tässä tapauksessa ulkomailla asuvan perillisen on maksettava Suomen perintöveroa, jos hänen verotettavan perintöosuutensa arvo on vähintään 20 000 euroa.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan perillinen on perintöverovelvollinen Suomessa, jos joko perinnönjättäjä tai perillinen asui kuolinhetkellä Suomessa.

Perintövero määrätään jokaiselle perilliselle henkilökohtaisesti, eivätkä muut kuolinpesän osakkaat ole vastuussa muiden osakkaiden perintöverosta.

Jos taas kuolinpesälle määrätään esimerkiksi luovutusvoittoveroa omaisuuden myynnistä, ovat kuolinpesän osakkaat yhteisvastuussa pesälle määrätystä verosta. Tällöin Verohallinto voi kääntyä veron perinnässä pesän osakkaiden puoleen, jos kuolinpesä ei maksa veroaan. 

Jos taas kuolinpesä ennen omaisuuden myymistä jaetaan, kukin jaossa perintöomaisuutta saanut perillinen vastaa itse oman osuutensa luovutusvoitosta aiheutuvasta verosta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuolinpesän verotus

Kuolinpesä tarkoittaa kuolleen henkilön varojen ja velkojen kokonaisuutta. Kuolinpesä ei maksa perintöveroa, mutta tuloverotuksessa se on itsenäinen verovelvollinen.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki