Perintöverotus 8.12.2022

Mikä on perityn asunnon arvo perintöverotuksessa?

Perin asunnon äskettäin kuolleelta isältäni. Aion myydä ko. asunnon heti kiinteistönvälittäjän avulla. Kun perunkirjoituksessa määritetään asunnon käypä arvo perintöverotusta varten, voiko kiinteistönvälittäjän palkkion vähentää perittävän asunnon arvosta? Toiveenani on perintöveron alentaminen.

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Perukirjaan on laitettava asunnon käypä arvo kokonaan, eikä siitä voi vähentää kiinteistönvälittäjän palkkiota.

Perintöveron perusteeksi pannaan se käypä arvo, joka omaisuudella oli verovelvollisuuden alkaessa eli kuolinhetkellä. Käypä arvo tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että omaisuuden myyntikustannuksia ei huomioida määritettäessä omaisuuden käypää arvoa perintöverotuksessa. Myyntikulut eivät oikeuskäytännön mukaan vaikuta omaisuuden arvostamiseen edes silloin, kun peritty omaisuus myydään pian perittävän kuoleman jälkeen ja omaisuus arvostetaan perintöverotuksessa tämän toteutuneen myyntihinnan perusteella.

Myyntikulut voi vähentää vasta perinnön myyntiin liittyvässä tuloverotuksessa. Myyntikulut vähennetään pääomatulona verotettavan luovutusvoiton määrää laskettaessa, jolloin ne pienentävät luovutusvoittoa voiton hankkimisesta johtuvina menoina tai aiheuttavat myyntitappion.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Käypä arvo

Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta maksetaan perintöveroa valtiolle. Perintöveron pohjana on omaisuuden käypä arvo, joka tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa perittävän kuolinpäivänä.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!