Perintöverotus 17.3.2022

Verottaako Suomi Sveitsistä perimääni kiinteistöä?

Asun Suomessa ja sain perinnöksi Sveitsissä pitkään asuneelta ja hiljattain kuolleelta naimattomalta ja lapsettomalta tädiltäni Sveitsissä sijaitsevan arvokkaan kiinteistön. Muuta omaisuutta häneltä ei jäänyt. Velkaa tädilläni ei ollut.

Maksanko tuosta kiinteistöstä perintöveroa Suomessa? Sveitsin säännöt olen jo selvittänyt.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Et maksa Suomessa perintöveroa tästä Sveitsissä sijaitsevasta kiinteistöstä.

Tämä verottamiskielto perustuu Suomen ja Sveitsin väliseen perintöverosopimukseen.

Suomella on muutamia kansainvälisiin tilanteisiin liittyviä perintöverosopimuksia, joista seuraa poikkeuksia perintöveron määräytymiseen Suomessa.

Yksi niistä on juuri tämä Sveitsin kanssa voimassa oleva perintöverosopimus.

Normaalisti Suomi voi verottaa perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta, jos perinnönjättäjä, perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa.

Suomen ja Sveitsin välinen perintöverosopimus vaikuttaa siten, ettei sinun tarvitse maksaa Sveitsissä olevasta kiinteästä omaisuudesta perintöveroa Suomessa.

Jos olisit perinyt Sveitsissä sijaitsevan kiinteistön lisäksi Suomessa perintöverotettavaa omaisuutta, kuten esimerkiksi Suomessa sijaitsevan kiinteistön, perintövero määrätään myös tästä perintöverosta vapaasta Sveitsissä sijaitsevasta kiinteistöstä.

Tällöin Suomessa perintöverosta vähennettäisiin kuitenkin se osuus, joka kohdistuu Suomessa perintöverosta vapaaseen omaisuuteen eli Sveitsissä sijaitsevaan kiinteistöön.

Käytännössä maksaisit tällöin verotuksen progression takia enemmän perintöveroa kuin jos perisit vain Suomessa sijaitsevan kiinteistön.

Ennen vähennettävän veron laskemista, jäämistöosuuteen sisältyvästä verovapaasta omaisuudesta eli Sveitsissä sijaitsevasta kiinteistöstä tulisi kuitenkin vähentää siihen kohdistuvien velkojen määrä.

Kysymys omaisuuden laadusta, onko se kiinteää vai irtainta, määräytyy sen valtion lakien mukaisesti, jossa omaisuus on.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki