Perintöverotus 10.8.2023

Mitä laitamme asunnon hinnaksi vainajan perukirjaan?

Välittäjä arvioi vainajan asunnon myyntihinnaksi kuolinhetkellä noin 60 000 euroa. Taloyhtiössä on alkanut linjasaneeraus, josta vainajan asunnon osuus on noin 30 000 euroa. Mitä asunto-osakkeen arvoksi merkitään vainajan perukirjaan? Putkiremontti on ollut tiedossa jo kuolinhetkellä. 

Perukirjaan merkitään asunnon arvoksi sen arvioitu 60 000 euron myyntihinta kuolinpäivänä.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa

Asunnon hinnan arvostamiseen ei vaikuta se, että asunnon velaton hinta olisi ollut kuolinpäivänä 90 000 euroa. Perukirjaan ei liioin merkitä 30 000 euron velkaosuutta vainajan velkana, vaikka se olisi ollut olemassa jo vainajan kuolinpäivänä.

Vainajan omaisuus arvostetaan siihen käypään arvoon, joka omaisuudella oli verovelvollisuuden alkaessa eli kuolinpäivänä. Käyvällä arvolla tarkoi­tetaan omaisuuden todennäköistä myynti- eli luovutushintaa.

Perintöverotuksen kohteena on se varallisuuden lisäys, joka tulee perintönä kuolinpäivän käyvin hinnoin arvostettuna.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki