Osakesäästötili 30.1.2020

Saanko hyödynnettyä osakesäästötilin tuotosta maksamani verot?

Avaan osakesäästötilin. Jos nostan osakesäästötililtäni tuottoja, maksan niistä veroa. Saanko verot palautuksena, jos minulla on sama määrä luovutustappioita arvo-osuustililtä myydyistä osakkeista? 

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Et saa veroja palautuksena, mutta voit vähentää luovutustappion ensisijaisesti luovutusvuonna saaduista henkilökohtaisista luovutusvoitoista, sen jälkeen luovutusvuoden muista pääomatuloista, joita ovat myös osakesäästötililtä saadut ja nostetut tuotot. 

Osakesäästötilin tuottoa verotetaan, kun varoja nostetaan tililtä. Tuoton nosto on verotettavaa pääomatuloa. Pääoman nostamisesta ei tarvitse maksaa veroa. Kun osakesäästötililtä nostetaan varoja, tuotoksi katsotaan se osa säästövarojen käyvästä arvosta, joka ylittää osakesäästötilille tehtyjen talletusten määrän. 

Myös osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on tuottoa, joka verotetaan varoja nostettaessa. 

Arvo-osuustilillä olevien pörssiosakkeiden luovutustappiot vähennetään normaalisti luovutustappioita koskevien sääntöjen mukaan. 

Sen sijaan osakesäästötilillä olevien osakkeiden kaupasta syntyviä luovutustappioita ei vähennetä verotuksessa luovutustappion syntymishetkellä. 

Jos osakesäästötilillä olevien varojen käypä arvo on osakesäästötiliä lopetettaessa alempi kuin osakesäästötilille tehtyjen talletusten nettomäärä, näiden erotuksesta syntyy osakesäästötilin tappio. 

Osakesäästötilin tappio on vähennyskelpoinen veronalaisista pääomatuloista sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetetaan. 

Se osa tappiosta, jota ei ole vähennetty veronalaisista pääomatuloista, otetaan huomioon vahvistettaessa pääomatulolajin tappiota. Osakesäästötilin tappiota ei oteta huomioon pääomatulolajin alijäämää vahvistettaessa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osakesäästötili

Osakesäästötilin talletusraja nousi vuoden 2024 alusta 100 000 euroon. Vuodesta 2020 alkaen yksityishenkilö on voinut avata osakesäästötilin sellaisessa rahalaitoksessa, jonka palveluihin sellainen kuuluu. Osakesäästötilille sijoitetaan vain rahaa.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki