Osakesäästötili 8.4.2021

Miten osakesäästötiliä verotetaan kuolemantapauksessa?

Lapseton ja naimaton vainaja talletti eläessään osakesäästötilille 50 000 euroa. Rahat on sijoitettu osakkeisiin.  Kuolinhetkellä osakkeiden arvo pörssissä oli 100 000 euroa.

Miten osakesäästötilillä olevia varoja verotetaan?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Osakesäästötilin varat ovat perintöverotuksessa veronalaisia varoja. Osakesäästötilin lakkaamisesta kuoleman takia ei synny veronalaista tuloa eikä vähennyskelpoista tappiota.

Osakesäästötilisopimukseen liitetyllä arvo-osuustilillä ja talletustilillä olevat varat otetaan vainajan jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa huomioon samalla tavalla kuin millä tahansa muillakin vastaavilla tileillä olevat varat.

Varat arvostetaan perintöverotuksessa kuolinhetken käyvän arvon mukaan eli tässä tapauksessa niiden arvo olisi 100 000 euroa.

Jos perillinen tai kuolinpesä myy osakkeet, niiden hankintameno eli hankintahinta on perintöverotuksessa käytetty verotusarvo eli 100 000 euroa.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 8.4.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osakesäästötili

Osakesäästötilin talletusraja nousi vuoden 2024 alusta 100 000 euroon. Vuodesta 2020 alkaen yksityishenkilö on voinut avata osakesäästötilin sellaisessa rahalaitoksessa, jonka palveluihin sellainen kuuluu. Osakesäästötilille sijoitetaan vain rahaa.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki