Osingot yksityishenkilöillä 26.1.2017

Millä tavalla asunto-osakkeena jaettavaa osinkoa verotetaan?

Olen osakkaana osakeyhtiössä, joka omistaa asunto-osakkeen. Yhtiö aikoo jakaa osinkona tietyn omistusosuuden asunto-osakeyhtiöstä. Jos yhtiö tekee näin, miten tätä verotetaan?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Asunto-osakkeena eli niin sanottuna in natura -osingonjakona maksettavaa osinkoa verotetaan tuloverotuksessa osinkoverosäännösten mukaisesti.

Osinkoa jakavan yhtiön tuloverotuksessa asunto-osake arvostetaan käypään arvoon, jolloin asunnon mahdollinen arvonnousu realisoituu lisäksi yhtiön verotettavaksi yhteisötuloksi.  Osakeyhtiölle syntyy tapauksessa luovutusvoittoa, jos asunnon käypä hinta osingonjakohetkellä ylittää asunnon poistamattoman hankintamenon.

Tämän lisäksi osingon saanut osakas maksaa asunto-osakkeista 1,5 % varainsiirtoveroa. Osakas maksaa varainsiirtoveroa myös osakkeisiin kohdistuvasta velkaosuudesta.

Mikäli osinkona jaettavasta omaisuudesta olisi tehty arvonlisäverovähennyksiä, arvonlisäverojakin voi seurata, kun omaisuus siirtyy arvonlisäverottamaan käyttöön (Verohallituksen ohjeet Kiinteistöinvestointien arvonlisäverotus, Dnro 1845/40/2007 sekä Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen, Dnro 1962/40/2007).

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki