Osingot yksityishenkilöillä 9.7.2020

Mikä maa verottaa rajoitetusti verovelvollisen saaman osingon?

Asun Espanjassa ja olen Suomessa rajoitetusti verovelvollinen. Verotetaanko suomalaisesta pörssiyhtiöstä saamani osinko Suomessa vai Espanjassa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Molemmat maat saavat verottaa osingon. Kyseinen pörssiyhtiö perii lähdeveron Suomeen rajoitetusti verovelvollisen henkilön Suomesta saadusta suomalaisen pörssiyhtiön osingosta. Suomen ja Espanjan välisen verosopimuksen mukaan pörssiosakkeiden osingoista peritään Suomessa 15 prosenttia lähdeveroa. Lähdevero hyvitetään sinulle asuinvaltiosi Espanjan verotuksessa, sillä Espanjakin saa verottaa osingon.

Jos et saa osingosta Suomeen maksamaasi lähdeveroa kokonaan hyvitettyä Espanjan verotuksessa, voit halutessasi vaatia Suomen Verohallinnolta, että Suomesta saatu osinko verotetaan vastaavalla tavalla kuin Suomessa yleisesti verovelvollisella eli pääomatulona, josta 15 prosenttia on verovapaata.

Vaatimus kannattaa toki tehdä vain, jos lasket saavasi siitä jotain verohyötyä. Vaatimuksen voit tehdä vasta, kun Espanjan verotus on valmistunut.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osinkotulo

Osakesijoittajan tulot muodostuvat osakkeiden myyntituloista ja osingoista. Osinko verotetaan sen vuoden tulona, jonka aikana osinko on ollut osakkaan nostettavissa. Listatun yhtiön osingon ja listaamattoman yhtiön osingon verotukset eroavat toisistaan.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki