Ulkomaan pääomatulot 1.8.2019

Asunto Thaimaassa – onko asunnon lainan korko vähennettävissä Suomessa?

Golfailen ja vietän talvella 3–4 kuukautta puolisoni kanssa Thaimaassa ja omistan siellä myös kiinteistön. Lopun vuodesta asumme Suomessa vuokralla, joten Thaimaan kiinteistö on ainoa omistusasuntoni. 

Olen ottanut vastuulleni aikaisemman omistajan ottaman asuntoon kohdistuvan lainan. Onko lainan korko millään edellytyksillä vähennettävissä Suomen verotuksessa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Korot voivat olla Suomessa vähennyskelpoisia tulonhankkimislainan korkoina.

Thaimaan asuntonne on verrattavissa vapaa-ajanasuntoon, ja silloin sen hankintaan otetun lainan korot eivät ole Suomessa verotuksessa vähennyskelpoisia asuntolainan korkoina. 

Menetys ei ole suuri, sillä vakituisen asunnon hankkimiseen otetun lainan koroista vain 25 % on vähennyskelpoisia. 

Jos vuokraat asuntoanne käyvällä vuokralla, voidaan vuokrausaikaan suhteutettu  osa lainanne koroista käsitellä verotuksessa tulonhankkimislainan korkoina. Tulonhankkimislainan korkojen vähennysoikeutta ei ole rajoitettu.

Vähennyskelpoista on kuitenkin vain niiden viikkojen tai kuukausien osuus vuodesta, joilta olet saanut käypää vuokraa. Jos esimerkiksi saat vuokrattua asuntoa kaksi kuukautta vuodessa, koroista 1/6 on vähennyskelpoista.  

Koska olet yleisesti verovelvollinen Suomessa eikä Suomen ja Thaimaan välinen verosopimus estä Suomea verottamasta vuokratulojasi, joudut maksamaan veroa mahdollisista vuokratuloistasi Suomeen. 

Mikäli maksaisit samasta tulosta veroja myös Thaimaassa, Suomi voi hyvittää verosta Thaimaassa tulosta maksettua veroa vastaavan määrän. Hyvitys ei voi olla suurempi kuin ulkomaantulon vero Suomessa. 

Thaimaan verotuksen selvität paikallisilta veroviranomaisilta. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Asuntolainan korko

Vuonna 2022 maksettavista, oman vakituisen asunnon hankkimiseen tai sen peruskorjaukseen otetun asuntolainan koroista 5 % on vähennyskelpoista. Vuonna 2021 vähennyskelpoista oli 10 %.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki