Vakuutukset 21.9.2018

Vahvistetaanko yksilöllisen eläkevakuutuksen maksusta pääomatulolajin tappio?

Maksan vapaaehtoista eläkevakuutusta vuodessa 6 000 euroa. Minulla ei ole pääomatuloja, joten saan alijäämähyvityksenä verohyötyä ansiotulojen veroista. Koska minulla ei ole puolisoa tai lapsia, saan korkeintaan 1 400 euroa alijäämähyvitystä eli osa vakuutusmaksusta jää hyödyntämättä. Vahvistetaanko minulle pääomatulolajin tappio loppuosasta?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Ei vahvisteta, mutta ansiotulojen veroistasi vähennetään 1 500 euroa eikä 1 400 euroa. Lain mukaan vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen maksujen perusteella ei vahvisteta pääomatulolajin tappiota. 

Vakuutusmaksujen perusteella saadulla erityisellä alijäämähyvityksellä ei ole euromääräistä enimmäisrajaa. Erityinen alijäämähyvitys lasketaan kertomalla vähennyskelpoisten vakuutusmaksujen pääomatuloista vähentämättä jäävä osa 30 prosentilla. Koska sinulla ei ole pääomatuloja, erityisen alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 500 euroa (30 % x 5 000 e).

Vastauksen ensimmäistä lausetta täydennetty 8.10.2018 lauseella: mutta ansiotulojen veroistasi vähennetään 1 500 euroa eikä 1 400 euroa. Vastaukseen on lisätty myös toinen kappale.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mten hyödynnän vuokraustoiminnan tappion verotuksessani?

Minulla on vuodelta 2018 noin 8000 euroa vuokraustoiminnasta aiheutuvaa tappiota. Muita pääomatuloja, korkomenoja tai muita pääomatuloista vähennettäviä menoja minulla ei ole. Maksan palkkatuloistani runsaasti veroja. Saanko hyödynnettyä vuokraustoiminnan tappion jollakin tavalla verotuksessani?

Lue lisää

Vakuutussäästäminen

Sijoittamiseen käytettäviä vakuutusmuotoja ovat lähinnä vapaaehtoinen eläkevakuutus ja säästöhenkivakuutus. Molemmissa on kyse siitä, että vakuutuksen ottaja maksaa vakuutusmaksuja vakuutusyhtiölle ja yhtiö palauttaa maksut sekä niille kertyneen tuoton tietyn ajan kuluttua.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki