Eläkkeiden verotus 25.2.2021

Saan pääomatuloeläkettä – tehdäänkö eläkkeestä eläketulovähennys?

Alan nyt nostaa vapaaehtoiseen yksilölliseen eläkevakuutukseen perustuvaa eläkettä. Eläke on osittain ansiotuloa ja osittain pääomatuloa. Lasketaanko pääomatulona verotettavasta eläkkeestä eläketulovähennys?

Verojuristi Harri Rajala vastaa: 

Ei lasketa. Eläketulovähennys valtionverotuksessa ja kunnallisverotuksessa tehdään ansiotulona verotettavista eläkkeistä.

Vuonna 2021 valtionverotuksen eläketulovähennyksen enimmäismäärä on 11 150 euroa. Valtionverotuksessa ei myönnetä osittaistakaan eläketulovähennystä, jos eläkettä saavan puhdas ansiotulo vuonna 2021 ylittää noin 40 500 euroa.

Vuonna 2021 kunnallisverotuksen eläketulovähennyksen enimmäismäärä on 9 270 euroa. Kunnallisverotuksen eläketulovähennystä ei myönnetä osittaisenakaan, jos puhdas ansiotulo ylittää vuonna 2021 noin 27 450 euroa.

Puhdas ansiotulo valtion- ja kunnallisverotuksessa tarkoittaa ansiotuloa, josta on vähennetty luonnolliset vähennykset.

Luonnollisilla vähennyksillä tarkoitetaan tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneita menoja. Luonnollisia vähennyksiä ei ole lueteltu laissa tyhjentävästi.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kannattaako hakea oikaisua invalidivähennyksestä?

Tuloni koostuvat kokonaisuudessaan ansiotulona verotettavasta työeläkkeestä. Huomasin, etten saanut invalidivähennystä kunnallisverotuksessa. Valtionverotuksessa invalidivähennys oli myönnetty. Invalidisoiduin vuonna 1996. Kannattaako minun vaatia invalidivähennystä kunnallisverotukseeni oikaisu...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki