Päivärahat ja kilometrikorvaukset 5.9.2019

Työnantajani ei maksa kilometrikorvausta – miten vähennän matkakuluni?

Teen etätyötä. Tähän asti minulle on maksettu matkakulut verovapaasti kotoani työnantajani toimipaikkaan. Käyn toimipaikassa pari kertaa vuodessa työnantajani pyynnöstä. Käyntini liittyvät lähinnä koneen pakolliseen huoltoon. 

Nyt työnantajani kertoi, ettei työmatkakuluja omalla autolla tekemistäni matkoista haluta enää korvata. Onko minulla mitään mahdollisuuksia saada kulujani korvattua?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Voit vähentää ansiotuloistasi matkakuluja 25 senttiä kilometriltä (vuoden 2018 päätös) tulonhankkimiskuluina ilman ylärajaa, kun ajat omalla autollasi kotoa työnantajan toimipaikkaan

Ota kuitenkin huomioon, että jokainen palkansaaja saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen vuodessa, kuitenkin enintään palkkatulon määrän. Palkkatulon tulonhankkimisvähennyksiä ei kannata ilmoittaa, jos ne ovat enintään 750 euroa.

Tulonhankkimisvähennys ei kuitenkaan kata asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia eikä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja. Ne vähennetään aina erikseen tulonhankkimisvähennyksen lisäksi.

Verohallinnon ohjeessa ”Työmatkakustannusten korvaukset verotuksessa” (18.5.2018) sanotaan: "jos työskentely työnantajan toimipaikassa on satunnaista tai harvoin tapahtuvaa, esimerkiksi keskimäärin päivän kuukaudessa, työnantajan toimipaikka on palkansaajan erityinen työntekemispaikka ja koti varsinainen työpaikka". Näin ollen työnantajallasi olisi todellakin mahdollisuus maksaa matkakulusi verovapaasti.

Verohallinnon päätökset ja ohjeet kuitenkin kertovat vain sen, milloin verovapaa korvaus on mahdollinen. Ohje ei velvoita työnantajaa toimimaan näin. Velvoittavuus voi sen sijaan tulla esimerkiksi työ- tai työehtosopimuksesta.

Palkansaajalla on kuitenkin mahdollisuus vaatia verotuksessaan vähennyksiä silloin, kun työnantaja ei ole korvannut matkaa verovapaasti. Valitettavasti verotuksessa tehtävä tulonhankkimisvähennys on pienempi kuin se määrä, jonka työnantaja voisi maksaa verovapaasti (2019, 43 s/km).

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!