Verovähennykset henkilöverotuksessa 26.5.2016

Miten vähennän rakennusalan matkakulut?

Työskentelen ahkerasti rakennusalalla ja työpaikkani lasketaan ns. erityiseksi työntekemispaikaksi, koska se vaihtelee usein, ja kuljen kotoa suoraan työpaikalle.

Arvioin, että maksan vuonna 2016 veroja 30 000 euroa enkä saa palautusta tai maksa mätkyjä eli maksan tarkalleen oikean summan veroja ennen matkojen huomioimista. Ilmoitan 5 000 euron matkavähennykseni (erityisalojen matkavähennys) keväällä veroilmoituksessani. Saanko siis palautusta 5 000 euroa, koska nämä kuluthan vähennetään suoraan verosta todellisen suuruisina? 

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Et saa palautusta 5 000 euroa, koska mainitsemasi vähennys on tulosta tehtävä vähennys eikä verosta tehtävä vähennys. 

Verohallinnon 2016 veroprosenttilaskurilla voit arvioida palautuksen määrää, kun lisäät ko. matkakulut laskurissa tulonhankkimiskuluihin. 

Myös verokorttisi lisäprosentti eli paljonko lisätulosta menee veroa, antaa suuntaa mainitsemasi vähennyksen hyödystä: mitä suurempi lisäprosenttisi on, sitä suuremman verohyödyn saat kyseisestä vähennyksestä. Jos lisäprosenttisi on 50, hyötysi olisi siis karkeasti 2 500 euroa 5 000 euron vähennyksestä. 

Ota huomioon, että muiden tulonhankkimiskulujen yhteismäärä vaikuttaa myös siihen, vähennetäänkö palkkatulosta viran puolesta myönnettävä kiinteä tulonhankkimisvähennys 620 (max palkkatulon määrä) vai syntyneet todelliset tulonhankkimiskulut.

Jos muut kulut ovat suuremmat, vähennyksenä myönnetään kiinteän tulonhankkimisvähennyksen sijasta syntyneet todelliset tulonhankkimiskulut. Sinä et siis saa enää erikseen vähennyksenä tuota 620 euroa 5 000 euron lisäksi, joten tuo 620 euron vähennys jää nyt sinulta tavallaan pois, kun vähennät 5 000 euroa muita tulonhankkimiskuluja.              

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki