Verovähennykset henkilöverotuksessa 26.10.2017

Saako asianajajan palkkion vähentää tulonhankkimiskuluna?

Tyttäreni on ollut määräaikaisissa työsuhteissa seitsemän vuotta. Työsuhteita on kertynyt yhteensä kahdeksan saman työnantajan palveluksessa ja samalla toimenkuvalla.

Nyt hän on riitauttanut asian, ja asianajajat keskustelevat keskenään. Riita etenee todennäköisesti tuomioistuimeen. Saako tyttäreni vähentää asianajajansa palkkion tulonhankkimiskuluina? 

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Mielestäni saa. Verotuksessa menot ovat vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluina, jos ne ovat aiheutuneet tulon hankkimisestä tai säilyttämisestä. 

Työsuhteiden ketjuttamista koskevissa riidoissa on käsittääkseni kyse saamatta jääneistä palkoista tai korvauksista. Jos riidan lopputuloksena sovitaan korvauksesta tai tuomitaan korvausta maksettavaksi, on tällöin käytännössä kyse veronalaisen tulon (palkka, lomakorvaus jne.) sijaan saadusta korvauksesta, joka myös on veronalaista. Tällöin kulut ovat mielestäni kiistatta syntyneet veronalaisen tulon hankkimisesta ja tyttärelläsi olisi mahdollisuus vaatia oikeudenkäyntikuluja vähennettäväksi tulonhankkimiskuluinaan.

Vähennysoikeuteen ei vaikuta se, häviääkö vai voittaako tyttäresi jutun.

Oikeudenkäyntikulut eivät kuitenkaan ole vähennyskelpoisia siltä osin kuin niistä on saatu korvausta vastapuolelta tai vakuutuksesta.                                                                                                                                   

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Erilaiset matkat, erilaiset vähennykset

Metsäverotuksessa erilaisista matkoista aiheutuvien kulujen vähennysoikeudessa on eroja. Vähennyksiin vaikuttaa esimerkiksi se, tehdäänkö matka metsätilalle vai jonnekin muualle. Olennaista vähennysoikeuden kannalta on, että matka liittyy kiinteästi metsätalouden harjoittamiseen.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki